Schaamlipcorrectie

Stoort u zich aan de vorm en/ of lengte van uw binnenste en-/of buitenste schaamlippen?
Heeft u klachten tijdens fietsen, vrijen of sporten?

Persoonlijk consult

Het aantal vrouwen met klachten van de binnenste (kleine) of buitenste (grote) schaamlippen is de laatste jaren sterk toegenomen. Deze klachten kunnen zowel fysiek als esthetisch van aard zijn. Vaak komt het voor dat men last heeft bij fietsen, vrijen of bij het dragen van strakke kleding. Ook het gevoel ‘anders te zijn’ dan anderen kan onzeker maken en een schaamte gevoel oproepen. Dat de vraag naar het verkleinen van de binnenste schaamlippen is toegenomen hangt samen met het feit dat dit gebied meer zichtbaar is omdat schaamhaar tegenwoordig gedeeltelijk of volledig wordt weggenomen.

Bespreek duidelijk uw klachten met drs Smits in uw consult en zij zal vervolgens met u bepalen wat de mogelijkheden zijn. Tijdens het consult worden uw schaamlippen bekeken en op basis hiervan een plan gemaakt van welke techniek het meest geschikt is voor u. Dit wordt met een tekening verduidelijkt. Ook wordt er gekeken of uw clitoris overmatig bedekt is met slijmvlies (clitoral hooding). Dit gebied kan gelijkertijd gecorrigeerd worden. Mocht u menstruatie hebben op de dag van het consult dan is het niet nodig dat u uw afspraak verzet.

Operatie

Een schaamlipverkleining kan onder lokale of algehele narcose uitgevoerd worden, echter de meeste mensen kiezen voor lokale verdoving. Ongeveer 15 minuten voor de ingreep krijgt u een verdovende zalf (EMLA zalf 5%) waarmee u de schaamlippen mag insmeren. Het prikje is hierdoor minimaal voelbaar en de gehele procedure is zo min mogelijk pijnlijk. Uiteraard voelt u wel dat er verdovingsvloeistof wordt ingespoten. Afhankelijk van de vorm van uw schaamlippen wordt er vooraf afgetekend hoeveel en waar het overschot kan worden weggenomen. Er bestaan verschillende technieken maar de meest gebruikte blijft de rechtlijnige inkorting van het buitenste deel. Als u wilt kan u voordat drs Smits met de operatie begint meekijken wat er precies kan worden weggenomen. Vaak is dit tijdens het consult u reeds verteld en met een tekening toegelicht.

De ingreep duurt gemiddeld 45 minuten.

Het litteken

De binnenste schaamlippen bestaan uit slijmvlies dat van nature zeer snel herstelt en geen littekenvorming kent. Het litteken wordt altijd zoveel mogelijk gepositioneerd dat het naar binnen valt en u er geen klachten van krijgt. Het litteken is wanneer het voldoende genezen is – gemiddeld 3 maanden na de operatie – nauwelijks of niet meer zichtbaar. De hechtingen die worden gebruikt zijn oplosbaar en hoeven dus niet verwijderd te worden. Meestal verliest u ongemerkt in de eerste week na de operatie al de helft van deze hechtingen en de weken daarna de rest. U kunt zelf de littekenvorming positief beïnvloeden door niet te roken, u aan de voorschriften te houden qua fysieke inspanning na de operatie en het litteken zachtjes te masseren wanneer drs Smits daarvoor instructies heeft gegeven.

Resultaten

Vaak is na 6 weken het resultaat van uw schaamlipcorrectie goed te beoordelen omdat slijmvlies erg snel herstelt (het is dun en zeer goed doorbloed). Uiteraard voelt u dan nog het litteken en ziet u verschillende onregelmatigheden die langzaam wegtrekken in de erop volgende weken. Het is direct na de ingreep goed te zien dat uw binnenste schaamlip tot ongeveer op het niveau van uw buitenste schaamlip is ingekort (al naar gelang uw wens). Het is de eerste 3 dagen na de operatie vaak nog erg gezwollen en voelt gespannen aan. Deze klachten verdwijnen in het algemeen binnen een week. Het is normaal dat de eerste week nog bloedverlies of wondvocht tussen de hechtingen door lekt. Vaak is een drukkend maandverband dan voldoende om dit op te vangen. Paracetamol is voldoende ter pijnstilling. De buitenste schaamlippen herstellen over het algemeen langzamer omdat dit huid betreft. De hechtingen blijven langer zichtbaar aanwezig (t/m 6 weken na de operatie). Als u zowel de binnenste- als buitenste schaamlippen laat opereren dan kunt u op een periode van 2 weken zwelling en ongemak rekenen. De meeste vrouwen zeggen na de ingreep dat ze het zonder twijfel weer zouden doen en het jaren eerder hadden moeten doen.

Nazorg

Het is normaal dat de eerste 3 dagen na de operatie de schaamlippen opzwellen. Door direct goed te koelen kunt u deze zwelling verminderen. U krijgt op de uitslaapkamer een coolpack van de verpleegkundige en deze mag u mee naar huis nemen. Reeds op de operatiekamer wordt er vaseline op de wondjes gesmeerd en krijgt u een maandverband in uw onderbroek. Het is namelijk normaal dat de eerste week na de operatie er nog bloedverlies is. Vaak wordt een strakke onderbroek van katoen het best verdragen. De tegendruk helpt tegen de zwelling en geeft minder wrijving tegen de wondranden.

U mag na de ingreep gewoon 1x per dag douchen, maar niet in bad (de hechtingen lossen dan te snel op doordat ze vochtig worden). Het blijkt dat vrouwen na deze ingreep het geopereerde gebied te vaak en intensief reinigen. Het is normaal dat u de eerste week na de ingreep meer afscheiding krijgt en dat er een sterkere geur ontstaat. Dit duidt niet op een infectie maar op herstel van de uit nature aanwezige bacterien. Tijdens de operatie wordt het gebied gesteriliseerd en daarmee wordt het natuurlijk milieu verstoord. Dit herstelt het best als u zo snel mogelijk na de operatie niets extra's doet dan voordat u werdgeopereerd. Dit betekent; de eerste 3 dagen mag u 2 keer per dag douchen en tijdens elke toiletgang spoelen met drinkwater (lauw), maar vanaf dag 4 reinigt u niet extra. Het is belangrijk dat u zich de eerste 4 tot 6 weken niet fysiek zwaar inspant, niet fietst, paard rijdt of seksueel actief bent.

Risico’s en complicaties

Een schaamlipcorrectie is een relatief laag risico ingreep. Zwelling treedt bij iedereen in min of meerdere mate op, dit geldt ook voor bloeduitstorting en licht bloedverlies. Infectie komt zeer weinig voor, wanneer u gevoelig bent voor schimmelinfecties moet u dit tijdens het consult aangeven. Doordat het gebied van nature vochtig is kunnen de hechtingen in enkele gevallen vroegtijdig oplossen kunnen er kleine/ oppervlakkige open wondjes ontstaan. Dit heeft geen invloed op het eindresultaat, u kan echter langer pijnklachten ervaren. Deze open delen kunnen nooit op een later moment dicht gehecht worden, ze groeien altijd vanzelf dicht. Soms kan dit 2 a 3 maanden duren. Dit proces gaat sneller als u het zoveel als mogelijk droog te houdt. Het gevoel van uw schaamlippen verandert de eerste maanden, echter wanneer het litteken volledig is hersteld komt het normale gevoel ook weer terug. Onregelmatigheden van het litteken verbeteren zich gemiddeld tussen de 3 en 12 maanden.

Zorgverzekering

Voor schaamlipcorrecties bestaat sinds 2014 ongeacht uw klachten of meetbare afwijkingen geen vergoeding vanuit uw verzekering meer. Er kan geen aanvraag door uw plastisch chirurg voor worden ingediend.

Kosten

Correctie aan uw schaamlippen worden in Velthuis Kliniek verricht vanaf € 2.400 afhankelijk van uw wensen en de uitgebreidheid van de ingreep.

Resultaten

Hieronder ziet u enkele foto’s van schaamlipcorrecties die door drs. Smits zijn uitgevoerd.