5 tips voor een goed herstel na liposuctieBeweeg! Sporten en zware fysieke inspanning kan de eerste 2-4 weken, afhankelijk van de hoeveelheid vet die weggenomen is en de huidkwaliteit helaas niet, maar licht fysiek bewegen is echt belangrijk voor een goede circulatie. Wandelen, fietsen, alles mag en bouw dit op.

Draag consequent de elastische drukkleding. Veel cliënten vragen zich af waarom het verschilt per persoon hoelang de drukkleding gedragen moet worden na de operatie. Dit heeft alles te maken met de elasticiteit van de huid en deze is per persoon (en zelfs soms per lokatie van het lichaam!) verschillend. In het algemeen geldt dat drukkleding minder lang gedragen hoeft te worden als je een jonge, elastische huid hebt zonder striae, zonder gewichtsschommelingen en geringe hoeveelheid vetafname. Ik geef al mijn cliënten een advies op maat.

Drink voldoende. Water.. water.. water.. Na liposuctie houdt iedereen in min of meerdere mate vocht vast. Hierin zitten ook veel afvalstoffen die we uit moeten plassen na een operatie. Het kan tussen de 2-6 weken duren voordat dit volledig is gebeurd, afhankelijk van de grootte van de operatie. Minimaal 2 liter water/ thee per dag is het advies.

Bindweefselmassage. Voor een sneller en egaler resultaat is het belangrijk om na 3-4 weken te starten met bindweefselmassage. Dit kan gecombineerd worden met lymfedrainage. Vaak is een fysiotherapeut degene die deze behandeling goed kan uitvoeren. Onderhuidse verklevingen die als onregelmatigheden in de huid zichtbaar zijn na ongeveer een maand postoperatief kunnen fraai gladgestreken worden. Als je niets zou doen verbeteren de contouren uiteraard ook spontaan maar dan kun je voor het beste resultaat soms wel 1-1,5 jaar wachten!

Start na 4 weken weer met krachttraining van het gebied dat ik behandeld heb; dit is de enige manier om de huid goed strak te trainen en in balans te krijgen met de nieuwe contouren zonder vetlaag. Bouw het altijd langzaam op, in het begin kan sporten echt weer gevoelig zijn maar dat betekent niet dat je teveel gedaan hebt. Laat altijd 48 uur zitten tussen elke training zodat je helemaal hersteld bent voordat je weer verder gaat.