5 Do’s and don’ts van een bovenooglidcorrectie



Een bovenooglidcorrectie is erop gericht om overschot aan huid, vet en spierweefsel van het bovenooglid weg te nemen. Voor 80% wordt onze leeftijd ingeschat op basis van de contouren rondom onze ogen (de overige 20% rondom de mond!). Echter, de huid rondom de ogen is nou juist het gevoeligst van ons gezicht en het dunst bovendien.

Wist je dat je gemiddeld 22 keer per minuut ook nog met je ogen knippert? Dat betekent 1320 keer per uur (22 x 60) en als je een gemiddelde dag wakker bent van 16 uur wel 21.120 keer per dag! Voornamelijk de bovenooglidhuid is hierdoor steeds in bewegen en dit heeft verslapping van de weefsels tot gevolg.

Maar er is hoop: een bovenooglidcorrectie is een steeds frequenter uitgevoerde ingreep, kan onder lokale verdoving, duurt maar 30 minuten in totaal en heeft een gemiddeld herstel tussen de 7-10 dagen! Of dit bij je past kun je bepalen door de onderstaande do’s & don’ts goed door te lezen. Succes!

Do’s

Veel patienten ervaren zware, vermoeide ogen maar zijn daar in de loop der jaren aan gewend geraakt. Dat dit door een overschot aan huid komt is vaak niet de eerste gedachte en daardoor zien we veel mensen pas komen als ze bij de opticien, huisarts of oogarts zijn geweest. Het spiertje dat ons bovenooglid open moet houden is dun en kan gewoonweg een dubbel gewicht van overhangende huid niet goed dragen. Je kunt dit zelf eenvoudig beoordelen door ontspannen (zonder optrekken van de wenkbrauwen!) in de spiegel te kijken en wanneer er maar weinig huid van het bovenooglid zichtbaar is dan kun je er in het algemeen van uit gaan dat je een goede indicatie hebt om dit weg te laten nemen.

Zorg altijd dat je een bovenooglidcorrectie door een specialist laat doen die ‘snijdend’ is opgeleid, dwz een plastisch chirurg die zich bij voorkeur heeft toegelegd op esthetische (lees: cosmetische) ingrepen. Ooglidcorrecties worden tegenwoordig door steeds meer (basis-)artsen uitgevoerd zoals de huisarts of een cosmetisch chirurg. Die laatste term is zelfs geen beschermde titel!! Ook oogartsen voeren soms ooglidcorrecties uit terwijl zij geen chirurgisch opleiding hebben buiten de oogbol, ze kennen het gebied echter wel goed. In het algemeen geldt natuurlijk: zorg dat je het laat doen door iemand die het heel vaak doet! Uit onderzoek weten we dat dan de risico’s laag zijn en er weinig complicaties weinig voorkomen.

Neem een weekje vrij van werk, zorgen voor familie/ kinderen, etc en houd zoveel mogelijk rust. Iedereen krijgt de eerste dagen na een bovenooglidcorrectie te maken met zwelling, irritatie van de ogen, meer tranen, niet scherp kunnen zien (door vertroebeld traanvocht), jeuk ed. Hoe meer je de eerste dagen koelt (met koelbril of diepvrieserwtjes;-) hoe sneller de klachten verdwijnen. Ook bukken, persen, inspannen en lang achter de PC moeten vermeden worden om de zwelling af te laten nemen. Na een week ben je al weer behoorlijk toonbaar aan de buitenwereld als je de voorschriften goed opvolgt!

Ooglidcorrectie is geen seizoensgebonden ingreep. Het hele jaar door zien we patienten met de wens tot deze ingreep. Het litteken ligt grotendeels in de omslagplooi en wordt daarom niet blootgesteld aan direct zonlicht. We raden na elke ingreep aan om het eerste jaar littekens goed met factor 50 in te smeren. Bij een bovenooglidcorrectie kan dit het eenvoudigst met een Labello stick SPF 50 aangezien creme altijd een beetje uitloopt en in het oog kan komen. Meer dan 10 jaar geleden verteld een patient mij deze tip en sindsdien adviseer ik het al mijn patienten met goed succes! Doordat veel patienten graag een zonnebril dragen na de ingreep is het in de zomer minder afwijkend om hiermee rond te lopen..

Een veelgestelde vraag is of een bovenooglidcorrectie vaker dan 1x herhaald kan worden. Dit komt tevens omdat patienten die deze ingreep ondergaan jonger zijn dan decennia geleden. Het antwoord is duidelijk: ja, het oude litteken wordt weggenomen en het nieuwe overschot aan huid kan op dezelfde wijze weggehaald worden.

Don’ts

Helaas helaas, maar de verzekering is steeds strenger geworden wat betreft vergoeding. Het goede nieuws was begin dit jaar dat het bij veel verzekeringen in het basispakket is opgenomen, echter de voorwaarden zijn verscherpt. De eis is momenteel dat er sprake moet zijn van gezichtsveldbeperking waarbij de ooglid huid tot over de helft van de pupil moet komen! Eerlijk is eerlijk, ver voor dit stadium hebben patienten als dusdanig last van zware oogleden dat ze voor de ingreep kiezen.

Alternatieve procedures werken niet Zonder snijden huid wegnemen, het blijft een raadsel hoe dit in zijn werk zou moeten gaan voor ons als plastisch chirurgen. Echter, voor veel mensen blijft het een aantrekkelijke eerste stap. Logisch, het is best een stap om in je gezicht te laten snijden! Als het daadwerkelijk zonder risico zou werken dan zou ik een groot voorstander zijn.. Laser, plasmatechnieken, verstrakkingsgel noem het maar op.. Nee, voor een voorspelbaar en goed resultaat is opereren toch echt keuze nummer 1.

Pas op voor aanbiedingen; opereren is niet iets wat via Groupon, voordeelacties of andere reclame aangeboden moet worden wat mij betreft. Als patient zou ik het ook niet meer begrijpen als er bovenooglidcorrectie tussen de 550 euro en 2000 euro aangeboden worden op internet. Waar zit het verschil nou in? De kosten zijn op basis van de opleiding van de betreffende arts, de setting waarin het gebeurt (in een kappersstoel of op een operatiekamer met dure luchtbeheersing ter voorkomen van infectie), de opleiding van het personeel dat aanwezig is, de nazorg, het aantal controles en in zijn totaliter dus: het resultaat.

Vervang niet zelf de pleisters. De hechtingen bij een bovenooglidcorrectie worden itt hechtingen op andere lokaties vaak niet geknoopt, alleen vastgeplakt met dunne huidskleurige pleistertjes. Als de pleisters worden weggenomen gaat de hechting automatisch mee..: gelieve dit aan de specialist over te laten. Gemiddeld kunnen de hechtingen na een week verwijderd worden.

Begin niet te jong aan plastische chirurgie. We leven tegenwoordig in een wereld waar iedereen er perfect uit wilt zien en elk rimpeltje er 1 teveel is. Ik vind dat er wel een behoorlijk verschil te maken moet zijn wil ik iemand voor een bovenooglidcorectie opereren; weeg zelf dit goed af tegen het litteken dat je ervoor in de plaats krijgt, het herstel, de eventuele risico’s en de kans dat je na 10 a 15 jaar weer een keer onder het mes moet.