Esthetische Chirurgie Wereldwijd in de Lift:
Liposuctie Neemt de Leiding

De Internationale Vereniging voor Esthetische Plastische Chirurgie (ISAPS) heeft de resultaten vrijgegeven van haar jaarlijkse wereldwijde enquête over esthetische/cosmetische procedures, waaruit blijkt dat er een algemene toename van 19,3% is in procedures uitgevoerd door plastisch chirurgen in 2021. Er zijn meer dan 12,8 miljoen chirurgische en 17,5 miljoen niet-chirurgische procedures uitgevoerd wereldwijd​1​.

Liposuctie was de meest voorkomende cosmetische chirurgische procedure in 2021, met meer dan 1,9 miljoen procedures en een toename van 24,8%, waardoor borstvergroting (+3,8%) werd ingehaald. De top vijf meest populaire chirurgische procedures blijven liposuctie, borstvergroting, ooglidchirurgie, neuscorrectie en buikwandcorrectie​1​.

Borstvergroting blijft de meest voorkomende chirurgische procedure bij vrouwen, met slechts een lichte toename van +0,5% in de afgelopen vier jaar. Chirurgie om implantaten te verwijderen nam echter toe met 22,6% (+49,6% in de afgelopen vier jaar) en borstlifts met 31,4% in het afgelopen jaar​1​.

Botox blijft de meest voorkomende niet-chirurgische procedure voor zowel mannen als vrouwen en in alle leeftijdsgroepen, met meer dan zeven miljoen procedures uitgevoerd door plastisch chirurgen wereldwijd​1​.

De VS voerde opnieuw de meeste procedures wereldwijd uit (24,1% van het totaal), gevolgd door Brazilië (8,9%) en Japan (5,7%). De VS en Brazilië hebben naar schatting de meeste plastisch chirurgen, met meer dan 30% van het wereldtotaal. Aziatische landen volgen met China op de derde plaats, Japan op de vierde en Zuid-Korea op de vijfde​1​.

Chirurgische procedures worden voornamelijk uitgevoerd in priveklinieken (43,5% wereldwijd) of ziekenhuizen (35,6%). De landen waar het hoogste percentage buitenlandse patiënten wordt gezien, zijn Turkije, Colombia, Mexico en Thailand​1​.