Onderooglidcorrectie

Heeft u last van huidverslapping van uw onderoogleden, (donkere) wallen of vocht in uw onderoogleden? Ook speelt oogbolvet dat door verslapping van de huid en de onderliggende spier meer naar voren komt vaak een rol. Overweeg dan een onderooglidcorrectie. Deze ingreep wordt vaak gecombineerd met een correctie van uw bovenoogleden.

Persoonlijk consult

Door verslapping van de huid onder de ogen kunt u een vermoeide uitstraling krijgen. Uw wallen kunnen verschillende oorzaken hebben; slappe huid, vochtophoping onder de huid (vaak wisselend aanwezig – ’s ochtends erger dan ‘s avonds) en/of oogbolvet dat door verslapte spiervezels onder het oog naar voren komt en als verdikking zichtbaar is. In de meeste gevallen is het een combinatie van de bovengenoemde oorzaken maar het is belangrijk dat u tijdens het consult aangeeft wat u precies stoort en hoe uw wal zich op een gemiddelde dag ontwikkelt. Op basis hiervan kan drs Smits met u bespreken wat de beste methode is om uw probleem te verhelpen. Tijdens het eerste consult zullen verschillende operatie technieken aan u worden uitgelegd en foto’s van resultaten aan u worden gepresenteerd zodat u een realistisch verwachtingsbeeld heeft.

De verkleuring van het onderooglid is een lastig fenomeen dat berust op zichtbare (blauwe) vaatjes onder de zeer dunne huid in dit gebied. Soms kan lipofilling van de traangoot een oplossing bieden in plaats van een onderooglidcorrectie. Drs Smits zal rustig met u kijken naar de verschillende opties en u een eerlijk en duidelijk advies geven.

Operatie

Een onderooglidcorrectie bestaat uit een combinatie van aanpassingen; bij zichtbare verslapping van het onderooglid wordt er een dun reepje huid weggenomen. Het is goed om te weten dat dit minder huid betreft dat u denkt aangezien het risico op een afstaand ooglid door littekenvorming te allen tijde moet worden voorkomen ( het litteken trekt aan het onderooglid ). Deze huid wordt weggenomen door een klein litteken onder de wimpers met een korte uitloper aan de zijkant van uw oog.

Oogbolvet dat door de spier rondom het oog naar voren is gekomen wordt in positie teruggebracht en in geval van overschot ook deels weggenomen. Als men teveel vet wegneemt loopt u namelijk het risico om in de loop der tijd ‘holle’ ogen te ontwikkelen. Meestal is het vet in het onderooglid gezakt van de groeve tussen neus en ogen naar beneden waardoor een zichtbare richel is ontstaan. Wanneer deze richel verminderd wordt door het repositioneren van uw eigen oogbolvet verbetert het contour aanzienlijk.

Ook de oogkringspier wordt ingekort en gehecht aan het botvlies aan de zijkant van uw oog, dit zorgt voor een ankerpunt om het onderooglid te steunen. Deze techniek ( spiersuspensie ) geeft het oog een jeugdigere vorm door de buitenste ooghoek iets omhoog te liften. De huid wordt gesloten met een niet-oplosbare hechting aangezien deze de minste littekenreactie in het gezicht veroorzaakt. Over het litteken komt een stevige hechtpleister ter steun en tegen de zwelling. Deze laat u een week zitten en zal door drs. Smits bij de eerste controle na 1 week worden weggenomen.

U kunt kiezen of u de behandeling onder plaatselijke verdoving of algehele narcose wenst te ondergaan. U krijgt in beide gevallen een verdovingsinjectie vanaf de zijkant van het oog langzaam richting de neus onder de wimpers door. Het verplaatsen van oogbolvet kan gevoelig blijven omdat dit diep vastzit aan het botvlies waar de lokale injectie niet doordringt. Drs Smits zal u goed informeren over deze keuze; in het algemeen wordt de voorkeur gegeven voor een korte algehele narcose waarna u niet lang in de kliniek hoeft te verblijven.

Het litteken

Via een opening vanaf de zijkant van uw oog doorlopend onder de wimperrand kunnen de verschillende structuren worden benaderd. Een overschot aan huid wordt weggenomen, vet wordt verplaatst en de oogkringspier wordt ingekort en stevig vastgehecht. Uw litteken wordt met precisie in de richting van uw huidlijnen of (toekomstige) kraaienpootjes gelegd zodat het zo onopvallend mogelijk geneest.

Resultaten

Net als een bovenooglidcorrectie is een onderooglidcorretie een zeer goed voorspelbare en veilige ingreep. Meer dan 98% is dan ook erg tevreden met het resultaat na deze operatie. Vooral de eerste 7 tot 10 dagen kan het nog blauw verkleurd en/of gezwollen zijn, wanneer dit wegtrekt kunt u al snel zien hoe het resultaat zal zijn. Na 3 maanden is het litteken ook al erg verbeterd en mag er voorzichtig van een eindresultaat gesproken worden. Natuurlijk is het litteken pas uitontwikkeld een jaar na de ingreep.

Door zwelling in het weefsel en huid van uw onderooglid komt het soms voor dat uw ooglid van de oogbol afstaat. Dit trekt bij als de zwelling langzaam verdwijnt. Het wordt geadviseerd om dan langer een steunende pleister te dragen. Tijdens de eerste controle zal drs. Smits dit bij u plaatsen wanneer nodig.

Nazorg

Wanneer u van de operatiekamer teruggebracht bent naar de uitslaapkamer zal de verpleegkundige met u de beide onderoogleden gaan koelen met een koelbril. Dit geeft verlichting van de zwelling die tijdens de operatie is ontstaan. Elk uur kunt u maximaal 15 minuten koelen, meer is niet effectief. De eerste 24-48 uur na de operatie heeft koelen zin, daarna mag u het voorzetten als u dit prettig vindt of wanneer u nog veel zwelling heeft. Ook kan het helpen om de eerste 2 nachten op 2 kussens te slapen. Pijn staat niet op de voorgrond na deze ingreep en meer dan paracetamol heeft u niet nodig. U mag gerust op de zijkant van uw gezicht slapen.

Tijdens het consult krijgt u specifieke adviezen om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch dient u er rekening mee te houden dat u er een week niet representatief uit zal zien. Na een week verwijdert drs Smits de hechting en mag u het gezicht kortdurend wassen. Het is belangrijk dat u het litteken voorzichtig droogdept en u niet wrijft in de ogen. Contactlenzen mag u na het verwijderen van de hechting weer in. Make-up mag na 2 weken weer gebruikt worden. U krijgt littekencrème en instructies wanneer deze te gebruiken mee tijdens uw eerste controle. Na 3 maanden mag het definitieve eindresultaat beoordeeld worden.

Risico’s en complicaties

Op de dag van de ingreep mag u onder begeleiding naar huis. Uw ogen zijn uiteraard nog gezwollen en mogelijk ook blauw verkleurd. Een onderooglidcorrectie is een veilige ingreep. Net als bij elke chirurgische ingreep bestaat het risico op nabloeding, infectie of een gestoorde wondgenezing. De kans hierop is echter klein en hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het eindresultaat. Zoals boven reeds uitgelegd kan het de eerste weken zo zijn dat het onderooglid van de oogbol afstaat. Dit is eerst op basis van de zwelling die ontstaat tijdens ingreep en daarna op een herstellend en trekkend litteken. In 99% van de gevallen verdwijnt dit spontaan. U kan last hebben van een tranend oog waarvoor u druppels kunnen worden voorgeschreven. Deze beschermen het oog tegen uitdroging. Het is bekend dat patiënten die roken een hoger risico lopen op complicaties in het algemeen. Bespreek dit tijdens uw consult gerust met drs Smits. U kunt door 3 weken voor en 3 weken na de operatie niet te roken het risico aanzienlijk verlagen.

Kosten

Klik hier voor de prijslijst voor onderooglidcorrectie bij Velthuis Kliniek

Resultaten

Hieronder ziet u enkele foto’s van onderooglidcorrecties die door drs. Smits zijn uitgevoerd.

onderooglidcorrectieonderooglidcorrectie