Woman holding silicone implants for breast augmentation on color background, space for text. Cosmetic surgery

Borstprotheses laten verwijderen?
Dit zijn de 5 opties!

Tegenwoordig komt het vaker voor dat vrouwen wensen om hun borstimplantaten te laten verwijderen. Dit is om zeer uiteenlopende redenen, zoals de wens tot geen lichaamsvreemd materiaal in hun lichaam of eenvoudigweg omdat de implantaten niet meer bij hun passen. Sommige vrouwen ervaren fysieke klachten en willen om deze reden van de borstimplantaten af. Vaak zijn vrouwen huiverig voor het resultaat na het verwijderen van hun implantaat. Ze geven aan bang te zijn voor twee lege theezakjes. Gelukkig zijn er na het verwijderen van borstprotheses verschillende mogelijkheden om toch een fraaie borstvorm met volume over te houden. Wat de meest geschikte optie is, is per patient verschillend. Dit is afhankelijk van onder andere leeftijd van de patient, de huidkwaliteit, de grootte van de prothese en het belangrijste: de wens van de patient!

Dit zijn de vijf meest voorkomende opties:

Alleen protheses verwijderen: Dit houdt in dat de implantaten worden verwijderd zonder vervanging. Het is cruciaal om het hele kapsel zorgvuldig schoon te maken om volledige genezing te bevorderen. Huid heeft de natuurlijke tendens om te krimpen na het wegnemen van de protheses. Uw plastisch chirurg kan u hier meer over vertellen tijdens het consult. Zorg dat u altijd uw gegevens van de borstimplantaten meeneemt.

Prothesewissel: Sommige vrouwen kiezen ervoor om hun oude protheses te vervangen door nieuwe. Dit kan zijn omdat de borstimplantaten verouderen (gemiddeld wisselen vrouwen na 10-15 jaar borstprotheses, het advies is om tussentijds ook controles te laten doen bij uw operateur). Sinds 2015 worden in Nederland al de borstimplantaten geregistreerd maar veel vrouwen weten niet precies welk merk protheses ze dragen en kunnen niet meer achter deze informatie komen.

Protheses verwijderen en borstlift: Na het verwijderen van de protheses kan een borstlift nodig zijn om de vorm van de borsten te verbeteren. Bij een borstlift wordt overtollige huid verwijderd en het eigen borstweefsel behouden. Uw plastisch chirurg kan goed met u samen inschatten hoe groot de borst zal zijn nadien.

Protheses verwijderen en lipofilling: Lipofilling is een proces waarbij eigen vet wordt gebruikt om volume te creëren. Hoewel het resultaat anders is dan dat van een prothese, is het een natuurlijke oplossing die het mogelijk maakt op natuurlijke wijze volume te creëren. Vaak kan er tot 1 cupmaat vergroot worden middels deze techniek.

Protheses verwijderen, borstlift & lipofilling: Deze optie combineert de bovenstaande technieken voor een uitgebreidere aanpak. Het omvat het verwijderen van de protheses, het uitvoeren van een borstlift, en het toevoegen van volume door middel van lipofilling.