Bovenooglidcorrectie

Heeft u zichzelf recent op een foto teruggezien met meer huidoverschot boven uw wimpers dan u dacht?
Heeft u zware oogleden, last van tranen of hoofdpijnklachten?
Ook wordt vaak gezien dat patiënten voor een bovenooglidcorrectie continu de wenkbrauwen optrekken.
Een correctie van het overschot aan huid is dan de aangewezen ingreep voor u.

Persoonlijk consult

Als u last heeft van een huidoverschot van de bovenoogleden waardoor u er vermoeid uit ziet terwijl u dat niet bent, dan is een bovenooglidcorrectie is goede oplossing voor u. Het is een relatief kleine ingreep met laag risico, maar met een zeer voorspelbaar en effectief resultaat. Voor een zo natuurlijk mogelijk eindresultaat is het belangrijk dat u het door een plastisch chirurg laat verrichten die deze ingreep vaak doet.

Door een overschot aan huid kan het zijn dat er een deel of zelf niets meer van uw bovenooglid zichtbaar is; de huid hangt tot op uw wimpers. Voor het spiertje van uw bovenooglid is het zwaar om dit gewicht van overtollig huid te dragen en kunt u zware en vermoeide ogen hebben. Soms horen hoofdpijnklachten hierbij wanneer u met uw wenkbrauwen probeert uw ogen goed open te houden (compensatoire reactie). Voor vrouwen met dit probleem is het vaak lastig om de bovenoogleden nog op te maken. Doordat de spier rondom het oog verslapt is kan ook het oogbolvet meer zichtbaar worden, dit is meestal aan de binnenzijde van het ooglid (oftewel aan de neuskant) te zien als een verdikking.

Zowel het overschot aan huid als dit oogbolvet kan tijdens de ingreep worden weggenomen waarna u binnen enkele weken weer een frisse, jeugdige en vooral ook uitgeruste oogopslag heeft. Hierbij wordt erop gelet dat uw gelaatsuitdrukking niet verandert.

Operatie

Een bovenooglidcorrectie is een korte, veilige en weinig pijnlijke behandeling die onder lokale verdoving plaatsvindt. De verdoving bestaat uit meestal 2 kleine injecties, maar u voelt hiervan alleen de eerste verdovingsprik aan de zijkant van uw ogen. In het algemeen wordt een bovenooglidcorrectie niet als pijnlijk of vervelend ervaren. Het is een aparte ervaring dat drs. Smits vlak boven uw ogen bezig is. Als u denkt dat u deze behandeling erg spannend of onaangenaam zal vinden dan kunt u in overleg met de verpleging vragen om een rustgevend tabletje voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht. Voordat u op de operatiekamer komt is door drs. Smits precies afgetekend hoeveel huid van uw bovenooglid kan worden weggenomen. Onder steriele omstandigheden wordt dit overschot aan huid verwijderd en met een speciale techniek wordt de arcadeboog geaccentueerd. Eventueel oogbolvet dat door de spier naar buiten komt wordt weggenomen. De huid wordt gehecht met een niet-oplosbare hechting aangezien deze in het gelaat de minste littekenreactie geeft. De hechting wordt met stevige huidkleurige pleisters vastgeplakt. U kunt gewoon uw ogen openen en dus zien direct na de ingreep.

Het litteken

Het litteken van een bovenooglidcorrectie komt grotendeels te liggen in uw arcadeboog (omslagplooi) en is dus niet zichtbaar wanneer u uw ogen open heeft. Als u van tevoren ook een overschot aan huid heeft naast uw oog dan moet dit logischerwijs ook worden weggenomen. Het litteken loopt dan iets verder door aan de zijkant en wordt zo min mogelijk zichtbaar weggewerkt in de richting van uw huidlijnen of (toekomstige) kraaienpootjes. In het begin kan het litteken als een smal roze/rood lijntje zichtbaar zijn, maar bij iedereen trekt dit in de loop der weken/ maanden weg. U krijgt bij de eerste controle na 1 week instructies hoe u dit litteken het best kan behandelen.

Resultaten

Een bovenooglidcorrectie is een zeer goed voorspelbare en veilige ingreep. Meer dan 98% is dan ook erg tevreden met het resultaat na deze operatie. Vooral de eerste 7 tot 10 dagen kan het nog blauw verkleurd en/of gezwollen zijn, wanneer dit wegtrekt kunt u al snel zien hoe het resultaat zal zijn. Na 3 maanden is het litteken sterk verbeterd en mag er voorzichtig van een eindresultaat gesproken worden. Natuurlijk is het litteken pas uitontwikkeld een jaar na de ingreep.

Een vaak gehoorde vraag is of de bovenooglidcorrectie niet een andere oogopslag zal geven of een verbaasde blik. Dit past echter niet bij alleen het wegnemen van een overschot van huid zoals bij een bovenooglidcorrectie gebeurt, maar bij een wenkbrauwcorrectie. De stand van onze wenkbrauwen bepaalt namelijk wél de uitdrukking van ons gezicht.

Nazorg

Wanneer u van de operatiekamer teruggebracht bent naar de uitslaapkamer zal de verpleegkundige met u de beide ogen gaan koelen met een koelbril. Dit geeft verlichting van de zwelling die tijdens de operatie is ontstaan. Elk uur kunt u maximaal 15 minuten koelen, meer is niet effectief. De eerste 24-48 uur na de operatie heeft koelen zin, daarna mag u het voorzetten als u dit prettig vindt of wanneer u nog veel zwelling heeft. Ook kan het helpen om de eerste 2 nachten op 2 kussens te slapen. U mag gerust op de zijkant van uw gezicht slapen. Tijdens het consult krijgt u specifieke adviezen om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch dient u er rekening mee te houden dat men een week kan zien dat u geopereerd bent. Na een week verwijdert drs Smits de pleisters en daarmee ook de hechting en mag u het gezicht kortdurend voorzichtig wassen. Het is belangrijk dat u het litteken voorzichtig droog dept en u niet wrijft in de ogen. Contactlenzen mag u na het verwijderen van de hechting weer in, maar hierbij mag u niet trekken aan het litteken van het bovenooglid. Make-up mag na 2 weken weer gebruikt worden. U krijgt littekencrème en instructies tijdens uw eerste controle.

Na 3 maanden mag het definitieve eindresultaat beoordeeld worden.

Risico’s en complicaties

Bovenooglidcorrectie is een veilige ingreep. Net als bij elke chirurgische ingreep bestaat het risico op nabloeding, infectie of een gestoorde wondgenezing. De kans hierop is echter klein en hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het eindresultaat. Het is bekend dat patiënten die roken een hoger risico lopen op complicaties in het algemeen. Bespreek dit tijdens uw consult gerust met drs Smits. U kunt door 3 weken voor en 3 weken na de operatie niet te roken het risico aanzienlijk verlagen.

Zorgverzekering

In zeer uitzonderlijk gevallen wordt een bovenooglidcorrectie nog vergoed. Wanneer u een indicatie heeft voor een bovenooglidcorrectie kan door drs Smits een aanvraag bij uw verzekering worden ingediend. In het algemeen heeft dit zin als minimaal de helft van uw pupil bedekt is door het overschot aan huid en u dus gezichtsveldbeperking heeft laten constateren bij een oogarts. De verzekering is verplicht om binnen 2 weken een uitspraak over de vergoeding te doen. Wordt het verzoek afgewezen en bent u het hier niet mee eens? Neem dan contact op met de medisch adviseur van uw eigen verzekeringsmaatschappij. In deze onderhandeling is het niet mogelijk dat drs Smits deelneemt, u dient dit zelf te doen.

Kosten

Klik hier voor de prijslijst voor een bovenooglidcorrectie bij Velthuis Kliniek

Resultaten

Hieronder ziet u enkele foto’s van bovenooglidcorrecties die door drs. Smits zijn uitgevoerd.

borstvergrotingborstvergroting
borstvergrotingborstvergroting
borstvergrotingborstvergroting
borstvergrotingborstvergroting