Borstverkleining

Heeft u nek-, rug- of schouderklachten door te zware borsten? Zijn uw borsten boven proportie groot ten opzichte van de rest van uw postuur? Zou u tevens graag zien dat uw borsten op een jeugdiger en dus hogere positie verplaatst worden? Misschien is een borstverkleining dan de aangewezen behandeling voor u.

Persoonlijk consult

De meeste vrouwen die een borstverkleining overwegen hebben problemen met te zware en/ of hangende borsten. Door het gewicht van de borsten kunt u klachten hebben van de schouders, nek- en/ of rug. U kunt moeite ervaren tijdens sporten of gewoon tijdens uw dagelijkse activiteiten. Een vaak hoorde klacht is dat u zich als vrouw 'bekeken voelt' waardoor er een schaamtegevoel kan ontstaan voor uw borsten. Wat precies uw persoonlijke beweegredenen zijn en uw wens is wordt in detail besproken in het eerste gesprek met drs. Smits. Uw maten worden opgemeten en in de spiegel wordt zo goed mogelijk inzichtelijk gemaakt wat het resultaat min of meer zal kunnen zijn.

De operatie

Een borstverkleining vindt altijd plaats onder algehele narcose. De ingreep duurt ongeveer 2,5uur en hierbij wordt een deel van het borstklierweefsel weggenomen. Wanneer de borsten een verslapt of hangend uiterlijk hebben dat zal er ook huid weggenomen worden. De borst krijgt dus een volledig nieuw model waarbij ook de tepel naar boven verplaatst wordt. Dit komt neer op een jeugdiger ogende borst met minder volume.

In het algemeen is het niet nodig om een drain te plaatsen (slangetje waardoor wondvocht kan afvloeien ). De hechtingen worden allemaal onder de huid geplaatst waardoor ze onzichtbaar zijn en vanzelf oplossen.

Na een borstverkleining blijft u een nacht ter observatie in de kliniek slapen. De volgende dag kan u in overleg met de verpleegkundige met een goede steunende BH naar huis.

Het litteken

Afhankelijk van uw eigen borstvolume-en vorm wordt er gekozen voor een van de volgende methode: - 1. ankervormig litteken (dwz een litteken rondom het tepelhof met vanuit daar verticaal naar beneden en horizontaal in de borstplooi - 2. litteken rondom het tepelhof met een verticaal litteken tot in de borstplooi (vertical scar ) Wat de beste optie is wordt tijdens het consult besloten. Soms is het nodig om ook de borst 'uit de oksel' te verplaatsen naar uw bovenlichaam en in dat geval zal het ankervormige litteken de voorkeur hebben.

Het litteken rondom uw tepelhof en het horizontale litteken vallen het minst op en wanneer ze na ongeveer een jaar volledig uitgerijpt zijn is dit nauwelijks zichtbaar. Het verticale litteken verloopt in het zichtbare onderste deel van uw borst.

Resultaten

Direct na de ingreep ziet u duidelijk verschil in vorm en volume van uw (beide) borsten. Echter kan er bloeduitstorting/ zwelling ontstaan en kunnen uw borsten gespannen aanvoelen. Deze verschijnselen zijn nooit precies hetzelfde in de linker-en rechterborst. Het herstel verloopt in de eerste weken snel, maar om het eindresultaat te beoordelen moet er minimaal 3 tot 6 maanden afgewacht worden. Zoals boven beschreven kunnen de littekens tot een jaar verbeteren, voornamelijk in kleur. Het gevoel in de huid van de gehele borst en de tepels kan tijdelijk verminderd zijn (vooral rondom de littekens) hetgeen zich langzaam weer herstelt maar nooit meer 100% normaal wordt. Vaak begint het herstel in gevoel pas na 3 maanden.

Welke cupmaat u na de ingreep heeft kan van tevoren niet volledig ingeschat worden. Uw cupmaat is ook niet het belangrijkst. Er wordt voornamelijk gekeken naar uw proporties en hierin wordt uw wens uiteraard meegenomen wat betreft de afname van borstweefsel en gewicht. Er wordt geadviseerd om niet zelf een sport BH te kopen voor de ingreep, deze wordt bij u aangemeten bij ons in de kliniek en vervolgens aan u meegegeven. Mocht u een BH extra willen aanschaffen dan kan dat maar wacht daar liefst meer dan een week mee aangezien de meeste zwelling dan weg is en de maat beter overeenkomt.

Nazorg

In het algemeen blijft u een nacht in de kliniek ter observatie slapen. De eerste week na de operatie zal u veel rust moeten houden, geen (zware) fysieke inspanning kunnen leveren of zelf kunnen autorijden ( u zal opgehaald moeten worden aangezien u niet verzekerd bent in het verkeer gedurende de eerste week ). Uiteraard kunt u gewoon lopen, zitten en kort douchen als u thuis bent. Het wordt aangeraden om zelf voor de operatie paracetamol en ibuprofen te kopen. Het merendeel van de patiënten heeft voldoende aan 4 x per dag 2 paracetamol. Pijn staat niet op de voorgrond na deze operatie. Als na de eerste controle uw borsten en littekens er rustig en goed uitzien krijgt u instructies om langzaam uw dagelijkse activiteiten (fietsen, autorijden, lichte boodschappen doen ed) uit te breiden.

Het is belangrijk dat u continu ( ook ’s nachts, maar niet tijdens douchen ) de steunende sport BH draagt gedurende 6 weken. Na deze herstelperiode kunt u weer gaan sporten en zwaar lichamelijk werk verrichten.

Risico’s en complicaties

Zoals bij elke chirurgische ingreep kan ook na een borstverkleining een probleem optreden. Wat en hoe hoog de risico’s zijn wordt uitgebreid met u besproken voordat u besluit om de ingreep te ondergaan. Aan welke risico’s moet u denken? Infectie, nabloeding en zijn de meest voorkomende complicaties. Gelukkig komt dit maar zeer zelden voor en zijn ze goed te behandelen. Er wordt in de Velthuis Kliniek onder de strengste veiligheid en hygiëne eisen gewerkt, echter desondanks kunnen deze problemen optreden.

Wat kan u doen om deze risico’s zelf te verminderen? Wanneer u gezond bent, geen onder-of overgewicht heeft, niet rookt en de instructies voor rondom de operatie goed opvolgt maakt u zelf de kans op problemen zo klein mogelijk. U wordt geadviseerd om minimaal 3 weken voor en 3 weken na de operatie niet te roken om onder andere wondgenezingsstoornissen te minimaliseren.

Aangezien de tepels verplaatst moeten worden bestaat het risico dat er gevoelloosheid optreedt. Dit kan tijdelijk van aard zijn en tot een jaar na de ingreep nog veranderen. De kans dat u borstvoeding kan geven wordt kleiner, hierover wordt u tijdens uw gesprek met de arts geïnformeerd. Wanneer de tepel verplaatst wordt bestaat het risico dat de doorbloeding slecht wordt en het tepelhof (gedeeltelijk) verloren gaat. Het risico hierop is groter wanneer de tepel ver omhoog verplaatst moet worden (>10cm), u rookt of diabetes heeft. Hiernaast is het goed dat u zich realiseert dat de borsten en vorm van beide tepelhoven niet altijd 100% symmetrisch zullen worden. Meestal is dit voor de operatie ook niet het geval.

Zorgverzekering

Onder bepaalde strikte condities worden borstverkleiningen door uw zorgverzekeraar vergoed. Uw plastisch chirurg vraagt hiervoor over het algemeen toestemming voor het doen van de operatie op kosten van uw verzekering. Indien de operatie niet wordt betaald door de verzekering is dit de beslissing van de zorgverzekeraar. U dient dan ook zelf contact met uw verzekeraar op te nemen over de redenen of om te vragen of ze dit kunnen heroverwegen. Het alternatief is om zelf de operatie te betalen. Het vragen om toestemming geldt ook voor een eventuele operatie die nodig zou kunnen zijn na de eerste operatie. Soms wordt dit niet vergoed en zult u dit zelf moeten betalen. Informeer daarom zorgvuldig bij uw zorgverzekeraar voordat u besluit een borstverkleining of borstlift te ondergaan.

Kosten

Klik hier voor de prijslijst voor borstverkleiningen bij Velthuis Kliniek

Resultaten

Hieronder ziet u enkele foto’s van borstverkleining die door drs Smits zijn uitgevoerd.