Face-Halslift

Stoort u zich aan verslapping van de huid rond de wangen, kaaklijn en hals waardoor u een vermoeide uitstraling heeft? Is de neuswang plooi dieper geworden waardoor het gebied rondom uw mond meer tekent? Heeft u loshangende huid onder uw kin doorlopend in uw hals? Een lift van uw gelaat en/of hals is dan een goede optie voor u.

Persoonlijk consult

Tijdens uw consult met drs. Smits kunt u precies aangeven aan welk gebied in uw gezicht en / of hals u zich het meest stoort. Zij zal met u de verschillende behandelopties doornemen. Een operatie aan het gezicht is ingrijpend van aard en daarom is het belangrijk dat u zich goed laat informeren. Er zal uitgebreid met u in een spiegel gekeken worden wat een haalbaar en realistisch resultaat is. Het is niet onverstandig om met iemand samen te komen zodat u ook na het consult nog met uw partner, vriend of vriendin kan napraten over de voorgestelde ingreep. Het komt vaak voor dat patienten wensen voor een tweede consult te komen voordat ze definitief beslissen de ingreep te ondergaan. Schroom vooral niet om dit te doen. Het is voor zowel drs. Smits als uzelf erg prettig als er exact duidelijk is naar welk gemeenschappelijk doel wordt gewerkt. Uw algemene gezondheidstoestand zal worden uitgevraagd alsmede eerdere operaties in het gezicht en het eventuele gebruik van botox / fillers. Neemt u zoveel mogelijk (medische) gegevens mee naar uw consult. In het algemeen zijn er 3 verschillende lifts mogelijk: 1. De S-lift oftewel minilift; de huid van de wangen wordt middels een kleine S-vormige opening voor het oor verstrakt. Gemiddeld heeft u tussen de 5 a 10 jaar profijt van deze ingreep aangezien het niet het onderliggende steunweefsel van het gelaat mee naar boven lift. Het is de meest beperkte facelift die wordt uitgevoerd. 2. De MACS-lift ( minimal access cranial suspension ); hierbij wordt in tegenstelling tot de hierboven genoemde techniek wel het onderliggende steunweefsel van de gezicht meegenomen rondom de wangen. De houdbaarheid is daardoor vele malen groter. 3. De Face-halslift; via een verlengde opening wordt tevens de huid in uw hals gelift. Drs. Smits zal rustig met u kijken welke methode het best bij u past en bij deze keuze is het zeer belangrijk dat de balans in uw gezicht natuurlijk blijft. Soms is het nodig om in combinatie ook een boven- en/of onderooglidcorrectie uit te voeren.

Operatie
Voor de operatie tekent drs. Smits precies af welk gebied er gelift zal gaan worden en de incisie lijnen worden aangegeven. U kunt dan nog uw laatste vragen stellen voordat u naar de operatiekamer wordt gebracht. De ingreep vindt altijd plaats onder algehele narcose. De anaesthesist heeft ruim voor de dag van uw operatie uw gegevens doorgenomen en u zo nodig zelf onderzocht. Via de opening rondom uw oor wordt de huid opgetilt van het onderliggende steunweefsel. Afhankelijk van welke methode is gekozen worden deze 2 verschillende lagen terug in positie gebracht met liftende hechtingen. De onderliggende laag wordt ook wel de SMAS genoemd, dit staat voor superficial muscular aponeurotic system. Onder deze laag liggen de belangrijke structuren in ons gezicht zoals de zenuwen, spieren en vaten. Het is een stevige laag die in gelifte positie ook weer volume aan het gezicht kan geven. Vroeger werd vaak gezien dat mensen na een facelift een bredere mond leken te hebben en het gezicht er onnatuurlijk strak uitzag. Dit werd veroorzaakt omdat de huid richting de oren werd strakgetrokken. Deze techniek is inmiddels verlaten omdat het duidelijk is geworden uit vele onderzoeken dat bij veroudering juist de SMAS en de huid diagonaal naar binnen verslapt. De juiste vector moet dan ook schuin richting omhoog zijn. Als beide zijden zijn gelift wordt in halfzittende positie gecontroleerd of de symmetrie maximaal is. Er wordt een stevige elastische band aangelegd tegen zwelling en om de huid goed in positie te laten genezen. De S-lift en MACS-lift duren gemiddeld 2 uur en de face-halslift 3 - 4 uur. U blijft een nacht slapen in de kliniek na een face-halslift, voor de andere methoden is dat niet nodig. Vaak wordt er tijdens de operatie gebruik gemaakt van weefsellijm ( Tisseel ). Hierdoor wordt de huid meteen na het liften van de SMAS aan elkaar gelijmd zodat er geen dode ruimte kan ontstaan. Sinds het gebruikt van deze weefsellijm wordt er aanzienlijk minder zwelling in het gelaat gezien en is de herstelperiode minder lang geworden. De littekens herstellen fraaier omdat er geen grote spanning meer op de huid is aangezien de huid helemaal vast zit op de onderlaag. Tevens heeft Tisseel een bloedstollende werking wat als gevolg heeft dat er minder bloeduitstoring ontstaat. Al deze genoemde voordelen hebben uiteraard een positief effect op het eindresultaat.
Het litteken

Het litteken van de S-lift en MACS-lift zijn hetzelfde, te weten een S-vormige incisie van net boven het oor tot onder de oorlel. Vaak lopen er al kleine rimpeltjes voor het oor waardoor het litteken minimaal opvallend kan worden weggewerkt. Het litteken van de face-halslift loopt vanaf de slaap regio ( in het behaarde gebied waar na de operatie weer haar over terug groeit ), voor het oor langs en dan achter het oor door tot in de haargrens. Deze verlenging achter het oor is nodig om een goede toegang tot het halsgebied te krijgen. Onderhuids worden meerdere stevige hechtingen geplaatst en de huid wordt met oplosbare hechtingen gesloten.

Resultaten
Voor het beste resultaat is het belangrijk dat u drs. Smits duidelijk aangeeft wat uw verwachtingen zijn van de face-(hals)lift. Stel gerust al u vragen en bespreek goed de verschillende opties en ook de beperkingen van de voorgenomen ingreep. Er zijn verschillende factoren die het resultaat beinvloeden. Uw huidkwaliteit is belangrijk. Als u een elastische en stevige huid heeft dan is dit gunstig voor de hersteltijd. Als u rookt dan is het belangrijk dat u dit probeert te staken vanaf 3 weken voor tot en met 3 weken na de operatie (zie risico's). De eerste 4-8 weken na de operatie zal uw gezicht er nog 'vreemd' of anders voor u uitzien. Probeer niet elke dag uren voor de spiegel te staan want veranderingen na de eerste 2 weken vinden maar langzaam plaats. Gemiddeld na 6 weken is alle zwelling en eventuele bloeduitstorting verdwenen.
Nazorg

Wanneer u van de operatiekamer teruggebracht bent naar de uitslaapkamer zal de verpleegkundige met u het aangezicht gaan koelen. Dit geeft verlichting van de zwelling die tijdens de operatie kan zijn ontstaan. Elk uur kunt u maximaal 15 minuten koelen, meer is niet effectief. De eerste 24-48 uur na de operatie heeft koelen zin, daarna mag u het voorzetten als u dit prettig vindt of wanneer u nog veel zwelling heeft. Ook kan het helpen om de eerste 2 nachten op 2 kussens te slapen. Bij iedereen neemt de zwelling na 3 dagen langzaam af. Pijn staat niet op de voorgrond na deze ingreep en meer dan paracetamol heeft u niet nodig. U mag gerust op de zijkant van uw gezicht slapen.

Tijdens het consult krijgt u specifieke adviezen om het herstel zo goed mogelijk te laten verlopen. Toch dient u er rekening mee te houden dat u er minimaal twee weken niet representatief uit zal zien. Als u fysieke inspanning moet leveren op uw werk wordt geadviseerd om 3 weken vrij te nemen. Bukken, persen, hoesten/niezen, zwaar (kinderen) tillen en sporten zijn handelingen die u zo min mogelijk dient uit te voeren de eerste zes weken na de operatie. Na een week controleert drs Smits de huid en het litteken. Er hoeven geen hechtingen te worden verwijderd. Na een week mag u het gezicht kortdurend wassen. Het is belangrijk dat u het litteken voorzichtig droogdept en u niet wrijft. Make-up mag na 2 weken weer gebruikt worden als het litteken helemaal dicht is. U krijgt littekencrème en instructies wanneer deze te gebruiken mee tijdens uw eerste controle. Na 3 maanden mag het definitieve eindresultaat beoordeeld worden. Het eerste jaar na de operatie dient u uw huid met SPF 50 te beschermen als u de zon in gaat. Zonnebank wordt geadviseerd te vermijden in het algemeen. Wilt u dit wel graag doen? Dan mag dit vanaf 3 maanden na de operatie. Gebruik ook hiervoor altijd SPF 50 sunblock op de littekens en uw gehele gezicht.

Risico’s en complicaties

De dag na de ingreep mag u onder begeleiding naar huis. Uw gezicht kan gezwollen en mogelijk ook blauw verkleurd zijn. Een face-halslift is een veilige ingreep. Net als bij elke chirurgische ingreep bestaat het risico op nabloeding, infectie of een gestoorde wondgenezing. De kans hierop is echter klein en hoeft geen negatieve gevolgen te hebben voor het eindresultaat. Als u rookt kan dit blijvend een meer zichtbaar litteken geven die langzaam herstelt. Het is bekend dat patiënten die roken een hoger risico lopen op complicaties in het algemeen. Bespreek dit tijdens uw consult gerust met drs Smits. U kunt door 3 weken voor en 3 weken na de operatie niet te roken het risico aanzienlijk verlagen. Andere risico's die specifiek bij een face-halslift horen zijn zenuwschade van de aangezichtszenuw waardoor u ( tijdelijk ) minder functie van een spier in uw gezicht kan ontwikkelen. Soms uit zich dit in asymmetrische bewegingen van uw aangezichtspieren. Door zwelling kan dit tevens tijdelijk voorkomen. Als uw huid dun is en slecht van kwaliteit of als u veel rookt dan bestaat de kans dat de huid na strak trekken niet volledig overleefd en dat er ( gedeeltelijk ) huidnecrose ontstaat. U kunt hierdoor blijvend zichtbare littekens in uw gezicht krijgen. Deze complicaties komen gelukkig zeer zelden voor ( <0.1% ).

Kosten

Klik hier voor de prijslijst voor een face-lift bij Velthuis Kliniek

Resultaten

Hieronder ziet u enkele foto’s van liposucties die door drs Smits zijn uitgevoerd.

VoorNa