Borstcorrectie man (gynaecomastie)
Heeft u al sinds de pubertijd last van enkel- danwel dubbelzijdige borstontwikkeling waardoor u nooit strakke kleding durft te dragen of graag in de zomer met een ontbloot bovenlichaam rondloopt? Bent u erg afgevallen en heeft u verslapte borsten met een hangende vorm overgehouden hieraan? Bent u momenteel rondom uw streefgewicht en zijn uw borsten boven proportioneel ontwikkeld? In deze gevallen is een correctie van de borsten de aangewezen behandeling.
Borstvorming bij mannen komt frequent voor en is een vervelend probleem wat verschillende oorzaken kan hebben. Borstvorming, ook wel officieel gynaecomastie genaamd, kan op verschillende leeftijden voorkomen zonder dat er sprake is van een afwijking. Tijdens de pubertijd kan het worden veroorzaakt door een verstoring in het hormonaal evenwicht, vooral door toename van het hormoon oestrogeen. Het kan spontaan ontstaan en ook weer spontaan verdwijnen. Het kan één of tweezijdig voorkomen. Gynaecomastie kan ook veroorzaakt worden door een onderliggende aandoening. Dat doet zich op alle leeftijden voor. Het komt voor bij onder meer de volgende aandoeningen:
- Hyperthyreoïdie (overactiviteit van de schildklier)
- Vormen van kanker waarbij hormoon producerende tumoren voorkomen (bijnier, testikel, longen)
- Borstkanker bij de man
- Als reactie op stofwisselingsveranderingen bij een lever- en nierziekte
- (Morbide) obesitas
- Bepaalde geneesmiddelen, zoals digitalis, cannabis, spironolacton, cimetidine en cyproteron
- Als bijwerking bij sporters door het gebruik van anabole steroïden
Tijdens het consult wordt uw medische voorgeschiedenis uitgevraagd en wordt de mate van borstvorming beoordeeld. Gynaecomastie kan ontstaan door vorming van overmatig klierweefsel, vetweefsel of een combinatie. Op basis hiervan wordt bepaald welke behandeling het meest geschikt is voor u. Als het alleen om een overschot van vetweefsel gaat dan volstaat liposuctie meestal. Als er ook een klierschijf voelbaar is dan moet deze apart worden weggenomen door een klein littekentje aan de onderkant van het tepelhof. Als u erg bent afgevallen en er een huidoverschot is dan zal de tepelhof verplaatst moeten worden naar boven met een uitgebreider litteken.
De vermindering van uw borstvolume kan bestaan uit de volgende ingrepen:
- liposuctie
- liposuctie met excisie van klierweefsel
- liposuctie, wegnemen van klierweefsel en huidreductie
De operatie vindt plaats onder narcose en is in dagbehandeling. De operatie duurt gemiddeld 2 uur afhankelijk van de uitgebreidheid van de correctie. Tijdens uw consult wordt bepaald welke behandeling u het beste resultaat zal geven en welke littekens hierbij nodig zijn. Vaak wordt gebruik gemaakt van littekens in de rand van het tepelhof om ze op die manier zo min mogelijk opvallend te houden. Wanneer de borsten een verslapt of hangend uiterlijk hebben zal er ook huid weggenomen moeten worden. Dan krijgt de borst een volledig nieuw model waarbij ook de tepelhof naar boven verplaatst wordt. Alle hechtingen worden onder de huid geplaatst waardoor ze onzichtbaar zijn en vanzelf oplossen. Als u goed wakker bent zal de verpleegkundige een strak elastisch drukvest om uw bovenlichaam met u aanpassen waarmee u naar huis gaat. Dit drukvest gaat zwelling door wondvocht tegen.
Afhankelijk van het type behandeling krijgt u ofwel enkele kleine littekens verspreid over de borstkast voor liposuctie, ofwel gecombineerd met een litteken aan de onderkant van de tepelhof ofwel een ankervormig litteken (meest uitgebreide techniek). Het ankervormige litteken betreft een litteken rondom het tepelhof met vanuit daar verticaal naar beneden en horizontaal in de borstplooi. Welke methode nodig is wordt besproken tijdens het consult. Het is belangrijk dat u zelf goed uw wensen aangeeft en wat uw verwachtingen van de operatie zijn. Het litteken aan de onderzijde of rondom uw tepelhof valt het minst op en zijn wanneer ze na ongeveer een jaar volledig uitgerijpt zijn nauwelijks meer zichtbaar. Als u een uitgebreide borstcorrectie heeft ondergaan dan ziet u een verticaal en in sommige gevallen tevens een horizontaal litteken. Littekens blijven altijd aanwezig maar als ze goed genezen in uw eigen huidskleur dan is in het algemeen de tevredenheid groot.
Direct na de ingreep ziet u duidelijk verschil in vorm en volume van uw (beide) borst(en). Zwelling door wondvochtproductie of bloeduitstorting ontstaat meestal binnen enkele uren en neemt af vanaf 72 uur na de operatie. Echter, de borsten kunnen tijdens de hele eerste week na de operatie gezwollen zijn, bloeduitstorting laten zien en nog erg gespannen aanvoelen. Deze verschijnselen zijn nooit precies hetzelfde in de linker-en rechterborst. Het herstel verloopt in de eerste weken snel, maar om het eindresultaat te beoordelen moet er minimaal 3 tot 6 maanden afgewacht worden (afhankelijk van de mate van volumevermindering). De littekens worden tot een jaar na de ingreep minder zichtbaar, voornamelijk de kleur kan lang aanwezig blijven (rood). Het gevoel in de huid van de gehele borst en de tepels kan tijdelijk verminderd zijn (vooral rondom de littekens) hetgeen zich langzaam weer herstelt maar nooit meer 100% normaal wordt. Het komt zeer zelden voor dat patienten dit als vervelend ervaren.
Wanneer u middels liposuctie met of zonder wegnemen van de klierschijf bent behandeld dan kunt u dezelfde dag naar huis. Bij een uitgebreide borstcorrectie blijft u in het algemeen een nacht in de kliniek ter observatie slapen. De eerste week na de operatie zal u veel rust moeten houden, geen (zware) fysieke inspanning kunnen leveren of zelf kunnen autorijden. Voornamelijk de eerste 3 dagen zijn van belang om weinig te doen waarbij u uw armen nodig heeft. Uiteraard kunt u gewoon lopen, zitten en kort douchen als u thuis bent. Het wordt aangeraden om zelf voor de operatie paracetamol en ibuprofen aan te schaffen. Het merendeel van de patiënten heeft voldoende aan 3 maal per dag 2 paracetamol. Pijn staat niet op de voorgrond na deze operatie. Soms kunt u een branderig gevoel achter de tepelhoven ervaren. Als na de eerste controle uw borsten en littekens er rustig en goed uitzien krijgt u instructies om langzaam uw dagelijkse activiteiten (fietsen, autorijden, boodschappen doen ed) uit te breiden.
Het is belangrijk dat u continu (ook ’s nachts, maar niet tijdens douchen) het drukvest draagt, in totaal gedurende 6 weken. Na gemiddeld 6 weken herstelperiode kunt u weer gaan sporten en zwaar lichamelijk werk verrichten.
Zoals bij elke chirurgische ingreep kan ook na een gynaecomastie correctie een probleem optreden. Wat en hoe hoog de risico’s zijn wordt uitgebreid met u besproken voordat u besluit om de ingreep te ondergaan. Aan welke risico’s moet u denken? Infectie, nabloeding en zijn de meest voorkomende complicaties. Gelukkig komt dit maar zeer zelden voor en zijn ze goed te behandelen. Er wordt in de Velthuis Kliniek onder de strengste veiligheid en hygiëne eisen gewerkt, echter desondanks kunnen deze problemen optreden. Na klier-of vetweefselverwijdering ontstaat er een holte onder huid waar wondvocht kan ontstaan ( seroom ). Het is daarom erg belangrijk dat u het strakke drukvest continu draagt.
Wat kan u doen om risico’s zelf te verminderen? Wanneer u gezond bent, geen onder-of overgewicht heeft, niet rookt en de instructies voor rondom de operatie goed opvolgt maakt u zelf de kans op problemen zo klein mogelijk. U wordt geadviseerd om minimaal 3 weken voor en 3 weken na de operatie niet te roken om onder andere wondgenezingsstoornissen te minimaliseren.
Andere risico’s zijn gevoelloosheid van de huid/ tepels/ tepelhoven, bloeduitstorting en (langdurig) zichtbare littekens. Hiernaast is het goed dat u zich realiseert dat de borsten en vorm van beide tepelhoven niet altijd 100% symmetrisch zullen worden. Meestal is dit voor de operatie ook niet het geval.
Foto's
Hieronder ziet u enkele foto’s van borstcorrecties die door drs. Smits zijn uitgevoerd.