Borstlift (met/zonder prothese)
Is uw decolleté leeg geworden en is het grootste deel van uw borstvolume naar beneden verplaatst? Is uw huid verslapt doordat u bent afgevallen, na zwangerschappen of puur op basis van veroudering? Dan is een borstlift (eventueel gecombineerd met het plaatsen van een prothese) een goede optie voor u.
Tijdens uw eerste gesprek met uw plastisch chirurg zal u gevraagd worden om precies uw wensen en ideeën omtrent een borstlift te beschrijven. Het is belangrijk dat u een reëel beeld krijgt van de mogelijkheden en grenzen van wat er in uw specifieke geval gerealiseerd kan worden. Na een zwangerschap, door gewichtsverlies of gewoon veroudering komt het voor dat de huid verslapt en de borsten meer gaan hangen. Als gevolg hiervan is er minder vulling in de decolleté, wordt de borstplooi dieper en komen de tepelhof lager te staan.
Deze veranderingen kunnen asymmetrisch optreden. Hierdoor is het belangrijk dat uw borst precies wordt opgemeten en er vervolgens samen met u in de spiegel wordt aangegeven wat u van de operatie kan verwachten. De tepels komen hoger te staan en het borstweefsel wordt naar boven verplaatst zodat uw borst een jeugdiger uitstraling krijgt. Hiernaast is het mogelijk om een borstlift te combineren met het plaatsen van een prothese. Drs Smits zal u adviseren over de grootte en het type implantaat. Vaak vinden vrouwen het prettig om bij dit eerste consult iemand mee te nemen om vervolgens thuis samen over de operatie te kunnen praten. Het is een grote stap om tot een operatie over te gaan dus neem altijd voldoende tijd voor uw beslissing.
Bij een borstlift gaat het primair om het verbeteren van de vorm en positie van de borsten. Het overschot aan huid wordt weggenomen en de tepel en het borstklierweefsel wordt naar boven verplaatst. Over het algemeen wordt er hierbij geen borstweefsel weggenomen (borstverkleining/-reductie) behalve wanneer er asymmetrie tussen de linker-en rechterborst bestaat of u dit zelf wenst. De tepelhof kan gelijktijdig gecorrigeerd/ verkleind worden. Op basis van uw eigen borstvolume en de mate van overtollige huid wordt de keuze gemaakt om alleen de (gecorrigeerde) tepel te verplaatsen naar boven en deze huid weg te nemen of een prothese te plaatsen. Voor een zo natuurlijk mogelijke borstlift wordt rekening gehouden met de maten en verhoudingen van uw gehele lichaam. Dit wordt nauwkeurig opgemeten en met u besproken. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de omtrek van uw heupen, bovenarmen en buik.
Er zijn verschillende soorten implantaten (rond of anatomisch), met verschillende afmetingen en het daarbij horende volume mogelijk. Afhankelijk van de vorm van uw borst wordt u geadviseerd in de keuze tussen een anatomische (druppelvorm) of ronde prothese. Hiernaast zijn er verschillende manieren waarop het implantaat geplaatst kan worden: onder de spier (subpectoraal), onder de borstklier (subglandulair) of onder zowel de spier als de borstklier (zogenaamd ‘dual plane’). Dit is afhankelijk van de hoeveelheid eigen borstklierweefsel ter bedekking van de prothese.
In de Velthuis Kliniek wordt gebruik gemaakt van protheses van de firma Natrelle en Mentor. Deze protheses zijn uitgebreid getest hebben het zwaarste keurmerk van de FDA (Amerikaanse Keur en Dienst van Waren) en er zijn veel wetenschappelijke studies over de effecten op lange termijn. Uit al deze studies blijkt dat protheses van dit merk een veilige keuze is voor vrouwen die een borstvergroting ondergaan. Beide typen protheses hebben een ruw oppervlak. De inhoud van alle protheses bestaat uit een vaste gel, waarbij de vormvastheid van de prothese behouden blijft maar toch soepel aanvoelt. De protheses hoeven niet periodiek vervangen of gecontroleerd te worden.
Bij een borstlift moet uw tepel en borstweefsel naar boven verplaatst worden via een ankervormige incisie. Hoe de littekens precies geplaatst worden is afhankelijk van de mate van de lift en wordt dus voor u persoonlijk uitgetekend tijdens het consult. Als het nodig is om gelijktijdig een prothese te plaatsen dan gebeurt dit via ditzelfde litteken. De hechtingen worden allemaal onder de huid geplaatst en zijn oplosbaar. Hechtpleisters en vochtafstotende pleisters worden op de operatiekamer over de littekens geplaatst zodat u de dag na de ingreep gewoon kunt douchen.
Het is belangrijk dat u weinig druk op de verse littekens de eerste weken na de operatie uitoefent, sporten en zwaar lichamelijk werk worden daarom afgeraden. U start met masseren van uw littekens 1 week na de operatie met littekencreme die u van ons meekrijgt tijdens de eerste controle. U moet zich realiseren dat littekens altijd zichtbaar blijven maar wel na verloop van tijd steeds minder zichtbaar worden.
Een borstlift duurt gemiddeld twee uur. De operatie vindt altijd onder algehele narcose plaats. Plaatsen van een drain (slangetje voor vochtafvoer) is in 99% van de gevallen niet nodig dus daarvoor hoeft geen extra litteken gemaakt te worden. U krijgt altijd voor de ingreep antibiotica via het infuus om de kans op infectie zo minimaal mogelijk te maken. Mocht een prothese geplaatst worden dan wordt deze voor inbreng gedompeld in betadine en wordt het materiaal gewisseld. De gebruikte narcose is licht van samenstelling waardoor dit in het algemeen zeer goed wordt verdragen door patiënten en u zonder misselijkheid of andere problemen dezelfde dag naar huis kan en mag. In de Velthuis Kliniek bestaat de mogelijkheid om te blijven overnachten. U kan dan de volgende dag naar huis, maar u wordt aangeraden niet zelf aan het verkeer deel te nemen.
Samen met de verpleegkundige past u na de ingreep welke ondersteunende BH maat het beste voor u is en deze krijgt u van ons mee naar huis. De mogelijkheid bestaat om er een extra te kopen mocht u dat willen in verband met wassen.
Na de operatie zijn de borsten vaak gespannen en pijnlijk bij aanraken, dit is normaal en meestal nemen de klachten na 72 uur geleidelijk af. Het is verstandig om voor de operatie paracetamol en ibuprofen te kopen mocht u pijnstilling nodig hebben. De meeste patiënten hebben voldoende aan enkele dagen paracetamol (in overleg met uw arts de hoeveelheid). De eerste week blijft de pleisters op de littekens zitten en hier hoeft u niets mee te doen. Deze pleisters zullen door de plastisch chirurg verwijderd worden en dan krijgt u instructies over het masseren met littekencrème. Deze crème krijgt u van onze kliniek.
Verder wordt u geadviseerd om:- De eerste zes weken na de operatie dag en nacht de ondersteunende BH te dragen; (deze krijgt u na de behandeling mee naar huis)
- De eerste zes weken niet te sporten of zware voorwerpen te tillen;
- Alle bewegingen die u zonder pijnklachten kunt doen uit te voeren zodat uw lichaam in vorm blijft en de spieren niet verstijven. Wanneer de prothese (deels) onder de borstspier is geplaatst is het voornamelijk belangrijk dat u uw schouders wel soepel blijft draaien zonder bovenhandse beweging hierbij te maken.
U wordt geadviseerd de eerste week na de operatie rustig aan te doen tot de eerste controle. Gemiddeld kunt u na 2 weken uw dagelijkse bezigheden weer oppakken en op geleide van uw klachten belasting en beweging uitbreiden. Na een borstlift staat pijn niet op de voorgrond, uiteraard geven de littekens een trekkend gevoel maar dit is in het algemeen met paracetamol goed te controleren. Voor vragen die niet kunnen wachten is de kliniek 24 uur per dag bereikbaar, het juiste telefoonnummer krijgt u mee bij ontslag door de verpleegkundige. Standaard wordt u na 1 week en na 3 maanden door uw plastisch chirurg op de poli gecontroleerd. Ook worden er bij de laatste controle na foto’s gemaakt die u per mail kan opvragen.
Zoals bij elke chirurgische ingreep kan ook na een borstvergroting een probleem optreden. Wat en hoe hoog de risico’s zijn wordt uitgebreid met u besproken voordat u besluit om de ingreep te ondergaan. Borstlift is een frequent uitgevoerde cosmetische ingreep met een laag complicatie percentage (<4%).
Aan welke risico’s moet u denken? Infectie, nabloeding en zijn de meest voorkomende complicaties. Gelukkig komt dit maar zeer zelden voor en zijn ze goed te behandelen. Er wordt in de Velthuis Kliniek onder de strengste veiligheid en hygiëne eisen gewerkt, echter desondanks kunnen deze problemen optreden. Wat kan u doen om deze risico’s zelf te verminderen? Wanneer u gezond bent, geen onder-of overgewicht heeft, niet rookt en de instructies voor rondom de operatie goed opvolgt maakt u zelf de kans op problemen zo klein mogelijk. U wordt geadviseerd om minimaal 3 weken voor en 3 weken na de operatie niet te roken om onder andere littekenproblemen te minimaliseren.
Aangezien de tepels verplaatst moeten worden bestaat het risico dat er gevoelloosheid van het gehele tepelhof optreedt, verminderd vermogen of onvermogen tot het geven van borstvoeding ontstaat of de tepel (gedeeltelijk) verloren gaat. Het risico hierop is groter wanneer de tepel ver omhoog verplaatst moet worden (>10cm) en als u rookt of diabetes heeft. Hiernaast is het goed dat u zich realiseert dat de borsten niet altijd 100% symmetrisch zullen worden. Meestal is dit voor de operatie ook niet het geval.
Klik hier voor de prijslijst voor borstlift bij Velthuis Kliniek