Borstvergroting

Bent u niet tevreden met de vorm of de grootte van uw borsten? Zijn uw borsten na gewichtsverlies of een zwangerschap met eventueel borstvoeding niet meer zo stevig als u zou willen? Misschien is een borstvergroting dan de geschikte behandeling voor u.

Persoonlijk consult

Tijdens uw eerste gesprek met drs. Smits zal u gevraagd worden om precies uw wensen en ideeën wat betreft uw borstvergroting te vertellen. Soms is het handig om foto's mee te nemen om te laten zien wat u juist wel en/of juist niet zou willen. Het is belangrijk dat u een reëel beeld krijgt van zowel de mogelijkheden als de beperkingen van een borstvergroting in uw specifieke geval.

Elke borstvergroting is uniek. Drs. Smits zal uw borsten en rest van uw bovenlichaam precies opmeten tijdens het eerste consult. Vervolgens kunt u met verschillende maten pasprotheses kijken welke maat overeen komt met uw wens qua grootte. U krijgt rustig de tijd om in de spiegel te bekijken wat het best bij u past. Het komt vaak voor dat vrouwen iemand meenemen om samen over hun operatie te kunnen praten. U kunt tijdens dit consult zelf ook foto’s nemen om later rustig thuis terug te kijken en nogmaals uw gedachten over te laten gaan. Het is een grote stap om tot een operatie over te gaan dus neem altijd voldoende tijd voor uw beslissing.

Borstvergroting

Een borstvergroting is meer dan het toevoegen van borstvolume: het gaat ook om een vormverbetering. Voor een zo natuurlijk mogelijke borstvergroting wordt rekening gehouden met maten en verhoudingen van uw gehele lichaam. We kijken naar uw bovenarmen, billen en heupen. De balans tussen uw bovenlijf en onderlijf moet 100% goed zijn na een borstvergroting. U kunt uiteraard uw eigen wensen in bepalen. Wat een natuurlijke en onopvallende borstvergroting bij u is wordt nauwkeurig opgemeten en met u besproken. Tevens wordt er rekening gehouden met omtrek van uw buik. Niet ongewoon verrichten we een gecombineerde ingreep (mommy-makeover) waarbij zowel uw borsten worden vergroot/ gelift en uw buikhuid wordt weggenomen. Uiteindelijk gaat alles om verhoudingen en balans in goede esthetische chirurgie.

Borstprotheses

Er zijn verschillende soorten implantaten (rond of druppelvormig), met verschillende afmetingen en het daarbij horende volume mogelijk. Vroeger ging men voornamelijk uit van het volume van een borst implantaat, maar tegenwoordig zijn in de eerste plaats de afmetingen (breedte en hoogte van uw borst) van belang. Afhankelijk van de vorm van uw borst wordt u geadviseerd in de keuze tussen een anatomische (druppelvorm) of ronde prothese. Hiernaast zijn er 2 verschillende lokaties waar het implantaat geplaatst kan worden: onder de borstklier (subglandulair) of deels onder de borstspier en de borstklier (genaamd ‘dual plane’). Dit is afhankelijk van de hoeveelheid eigen borstklierweefsel ter bedekking van de prothese. Grofweg kan worden gezegd dat bij een bedekking van minder dan 2cm in uw decollete de prothese het best deels onder spier kan worden geplaatst om zoveel te voorkomen dat er een richel van de protheserand zichtbaar wordt.

In de Velthuis kliniek wordt gebruik gemaakt van protheses van de firma Mentor of Natrelle. Deze protheses zijn uitgebreid getest hebben het zwaarste keurmerk van de FDA (Amerikaans Keurmerk van Dienst en Waren) en er zijn veel wetenschappelijke studies over de effecten op lange termijn. Uit deze studies blijkt dat protheses van dit merk een veilige keuze is voor vrouwen die een borstvergroting ondergaan. Beide typen protheses hebben een ruw oppervlak. De inhoud van alle protheses bestaat uit een vaste gel, waarbij de vormvastheid van de prothese behouden blijft maar toch soepel aanvoelt. De protheses hoeven niet periodiek vervangen of gecontroleerd te worden.

Litteken

Bij een borstvergroting moeten borstprotheses via een litteken worden ingebracht. Er bestaan hiervoor drie verschillende technieken, te weten via de borstplooi, de oksel of via de onderste helft van uw tepelhof. Verreweg de meest gebruikte methode om protheses in te brengen is via de borstplooi. De kunst is ervoor te zorgen dat het litteken netjes in de borstplooi valt. Dit wordt gedaan aan de hand van metingen van de afstand tussen huidige tepel en borstplooi, elasticiteit en dikte van de huid, maar is ook afhankelijk van de maten van de prothese die gebruikt gaat worden.

Het grote voordeel van deze methode is dat het litteken eigenlijk niet opvalt, het de minste kans geeft op kapselvorming en bovendien kan via de borstplooi de prothese het best gepositioneerd worden. Via de oksel wordt maar zeer zelden toegepast aangezien een vaak gezien probleem is dat de onderste helft van de holte minder goed gevormd kan worden en dus de borsten minder fraai en rond lijken. Via het tepelhof is minder in gebruik sinds er is aangetoond dat er meer kapselvorming en infectie bij deze techniek optreedt. Dit is op basis van het klieven van de melkkliergangen richting de tepel. In 99% van de operaties gebruiken wij Nederlands plastisch esthetisch chirurgen dus altijd de borstplooi.

De operatie

Een borstvergroting duurt gemiddeld één uur. De prothese wordt via een opening in de borstplooi (ongeveer 4-5 cm lengte) vervolgens ofwel onder de borstklier ofwel gedeeltelijk onder de borstspier (dual-plane) geplaatst. De operatie vindt altijd onder algehele narcose plaats.

Plaatsen van een drain (slangetje voor vochtafvoer) is in 99% van de gevallen niet nodig dus daarvoor krijgt u geen extra litteken.

U krijgt altijd voor de ingreep antibiotica via het infuus om de kans op infectie zo minimaal mogelijk te maken. Ook wordt de prothese voor inbreng gedompeld in betadine en wordt het materiaal gewisseld. De gebruikte narcose is licht van samenstelling waardoor dit in het algemeen zeer goed wordt verdragen door patiënten en u zonder misselijkheid of andere problemen dezelfde dag naar huis kan en mag.

Op het litteken onder uw borst wordt een hechtpleister en daar overheen een waterafstotende pleister geplaatst na de operatie zodat u de volgende dag gewoon kort kan douchen. Als u goed wakker bent na de ingreep, heeft gegeten/ gedronken en geplast mag u in overleg met de verpleegkundige naar huis. Samen met de verpleegkundige past u welke sport-BH het beste voor u is en deze krijgt u van ons mee naar huis. De mogelijkheid bestaat om er een extra te kopen mocht u dat willen in verband met wassen.

Nazorg

Na de operatie zijn de borsten vaak gespannen en pijnlijk bij aanraken, dit is normaal en meestal nemen de klachten na een week geleidelijk af. Het is verstandig om voor de operatie paracetamol en ibuprofen te kopen mocht u pijnstilling nodig hebben. De meeste patiënten hebben voldoende aan enkele dagen paracetamol (in overleg met uw arts de hoeveelheid). Wanner de prothese dual-plane geplaatst zijn is de kans groter dat u langer paracetamol nodig heeft in verband met een branderige pijn op uw borstbeen en onder uw oksels. De eerste week blijft de pleister op het litteken in uw borstplooi zitten en hier hoeft u niets mee te doen. Deze pleisters zullen door de plastisch chirurg verwijderd worden en dan krijgt u instructies over het masseren en insmeren met littekencrème. Deze crème krijgt u van onze kliniek.

Verder wordt u geadviseerd om:
  • De eerste zes weken na de operatie dag en nacht de ondersteunende BH te dragen; (deze krijgt u na de behandeling mee naar huis)
  • De eerste week voornamelijk op de rug te slapen. Vanaf week 2 mag u ook op uw zij slapen maar dan wordt geadviseerd om bijvoorbeeld een opgerold washandje tussen de borsten in de BH te leggen zodat de protheses nauwelijks kunnen verschuiven. De eerste zes weken geen bovenhandse bewegingen te maken. U kunt dus bijvoorbeeld net uw haren wassen met uw armen op 90 graden.
  • De eerste zes weken niet te sporten of zware voorwerpen te tillen, vooral niet bovenhands;
  • Alle bewegingen die u zonder pijnklachten kunt doen uit te voeren zodat uw lichaam in vorm blijft en de spieren niet verstijven. Wanneer de prothese (deels) onder de borstspier is geplaatst is het voornamelijk belangrijk dat u uw schouders wel soepel blijft draaien zonder bovenhandse beweging hierbij te maken.
Het is een fabel dat u de borsten zou moeten masseren na de operatie; integendeel. Het beste is om zo min mogelijk te manipuleren en de protheses met rust te laten in de herstellende fase van 6 weken. U mag uiteraard wel de huid met bodylotion goed verzorgen maar stevig masseren is niet nodig.

Meestal ervaart u na de operatie de meeste pijn of een trekkend gevoel rondom de prothese, richting de okselregio en op het borstbeen. Dit is volledig normaal en dit gevoel verdwijnt meestal binnen een week. Ook kunnen de tepels soms overgevoelig of juist doof aanvoelen. Deze verschijnselen zijn normaal en zullen meestal na enkele maanden normaliseren. Voor vragen die niet kunnen wachten is de kliniek 24 uur per dag bereikbaar. Het juiste telefoonnummer krijgt u mee bij ontslag door de verpleegkundige. Standaard wordt u na 1 week en na 3 maanden door uw plastisch chirurg gecontroleerd. Ook worden er bij de laatste controle nafoto’s gemaakt die u per mail kan opvragen.

Risico’s en complicaties

Zoals helaas bij elke ingreep kan ook na een borstvergroting een probleem optreden. Wat en hoe hoog de risico’s zijn wordt uitgebreid met u besproken voordat u besluit om de ingreep te ondergaan. Borstvergrotingen zijn de meest uitgevoerde cosmetische ingrepen (drs. Smits verricht jaarlijks meer dan 100x deze procedure) met een complicatie percentage van 0,5-1%.

Uit veel wetenschappelijk onderzoek is aangetoond dat een specialist die een bepaalde ingreep vaak doet, minder complicaties heeft.

Aan welke risico’s moet u denken? Infectie, nabloeding, littekenproblematiek en kapselvorming zijn de meest voorkomende complicaties. Gelukkig komt dit maar zeer zelden voor en zijn ze goed te behandelen. Er wordt in de Velthuis Kliniek onder de strengste veiligheid en hygiëne eisen gewerkt, echter desondanks kunnen deze problemen optreden.

Wat kan u doen om deze risico’s zelf te verminderen? Wanneer u gezond bent, geen onder-of overgewicht heeft, niet rookt en de instructies goed opvolgt maakt u zelf de kans op problemen zo klein mogelijk. U wordt geadviseerd om minimaal 3 weken voor en 3 weken na de operatie niet te roken om onder andere infectie, wondgenezingsstoornissen en kapselvorming te minimaliseren.

Tijdens de eerste weken na de ingreep ontstaat er een soort schil (ook wel kapsel genoemd) rond de prothese, dit is een natuurlijk proces. Deze schil kan zich van dun en soepel tot stevig en pijnlijk ontwikkelen. Dit proces wordt kapselvorming genoemd. Als dit gebeurt kan de borst pijn doen en van vorm veranderen. Meestal komt de borstprothese hoger op het bovenlichaam te zitten, aan de buitenkant dan dit worden gezien als asymmetrie ten opzichte van de andere borst en dus een hoger gepositioneerde borst. Dit kan een reden zijn om het kapsel te corrigeren of in zijn geheel te verwijderen en uw prothese te wisselen. Het is van te voren niet te voorspellen bij wie dit gebeurt, maar de kwaliteit van de huidige protheses heeft dit risico fors verlaagd en is momenteel niet hoger dan 5% life-time risk.

Bij de protheses die drs. Smits gebruikt ( Mentor of Natrelle ) krijgt u levenslange garantie op de kwaliteit. Door de cohesieve vaste siliconenvulling loopt de inhoud nooit naar buiten. Van lekkage is dus tegenwoordig niet meer officieel sprake, dit betrof de water(zout) gevulde prothese die hedendaags niet meer gebruikt worden in Nederland.

Draaien van een anatomische prothese gebeurt bij minder dan 1% van de patiënten. Dit zien we eigenlijk alleen als er na de ingreep te veel vocht rondom de prothese is ontstaan of dat de instructies wat betreft het bewegen van de armen niet goed worden opgevolgd. Vooral als de prothese gedeeltelijk onder de borstspier (dual-plane) is geplaatst is het van belang dat u gedurende 6 weken de armen niet boven de 90 graden heft. Bij bovenhandse bewegingen tilt u de spier en dus ook de prothese op van het bovenlichaam en kan hij niet goed ingroeien.

Kosten

Klik hier voor de prijslijst voor borstvergrotingen bij Velthuis Kliniek

Resultaten

Hieronder ziet u enkele foto’s van borstvergrotingen die door drs Smits zijn uitgevoerd.

[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="true" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]
[before-after label_one="Voor operatie" label_two="Na operatie" color="#ffffff" label_color="#000000" is_wiggle="false" overlay="false" move_on_hover="false"] borstvergrotingborstvergroting [/before-after]