Buik weer zomerklaar!

De eerste zonnestralen zijn er weer, zomervakanties worden geboekt en in de winkels ligt alweer volop de voorjaar-& zomercollectie! Vanaf februari zien we als plastische esthetisch chirurgen dat de vraag naar liposculptuur (ofwel: liposuctie) weer enorm stijgt. En dit is natuurlijk niet zo gek; het verwijderen van overtollige vetcellen door een smal buisje - en dus door een smal litteken - is een van de populairste esthetische behandeling van dit moment. Inmiddels is bekend dat het niet een manier is om af te vallen en dat het gemiddeld tussen de 3 a 6 maanden duurt voordat het resultaat goed zichtbaar is.

Wanneer bent u een geschikte kandidaat voor liposuctie?

Voornamelijk als u rondom uw streefgewicht bent en alleen op bepaalde gebieden overtollig vet heeft. Voorkeurlocaties bij vrouwen zijn de buik, heupen en flanken en bij de mannen de onderbuik en flanken. Met de buik en flanken wordt eigenlijk het 'zwembandjesgebied' bedoeld dat net boven de broekriem uitkomt. Uw huidkwaliteit is bepalend voor het uiteindelijke resultaat. Het is aannemelijk dat uitgerekte huid (bijv. na een zwangerschap of grote gewichtsschommelingen) minder goed reageert op liposuctie. U kan dit vergelijken met een leeggezogen ballon; als het volume verdwijnt dan moet de huid mooi en strak krimpen. Dit kan alleen plaatsvinden als de huid nog elastisch genoeg is.

Laat u voordat u een eventuele behandeling kiest altijd goed door een ervaren plastisch esthetisch chirurg onderzoeken en informeren of wat u wenst een haalbaar resultaat is. Als de huid te slap is dan is mogelijk een (mini-) buikwandcorrectie een betere optie voor u. Hierbij wordt het litteken op de onderbuik zo min mogelijk zichtbaar en dus zo laag mogelijk onder de bikinilijn geplaatst.

Tegenwoordig wordt er toenemend reclame gemaakt voor minimaal invasieve technieken om vet weg te krijgen. Hiermee worden behandelingen bedoeld die geen littekens achterlaten en waar u niet of nauwelijks van hoeft te herstellen. Verwarmen van vetcellen (lees: lipo laser), bevriezen van vetcellen (lees: cryolipolyse) etc. Het klinkt te mooi om waar te zijn en in veel gevallen is dat ook zo. De enige zekere manier om van uw vetcellen af te komen blijft verwijderen van de cellen door ze weg te zuigen. Het is geen fabel dat vetcellen die weg zijn nooit meer terugkomen; liposculptuur is dus een behandeling met permanent resultaat! 98% van de patiënten die in onze kliniek een liposuctie hebben ondergaan zijn tevreden over de behandeling.

Dus, heel de winter hard getraind maar nog net een klein buikje? Vanaf 1 januari uw dieet gevolgd maar passen de rokjes van vorig seizoen nog net niet? Een steuntje in de rug nodig om helemaal bikini- of zwembroekklaar te zijn? Kom dan eens vrijblijvend praten over de mogelijkheden en bij u persoonlijk passende behandeling!


Maak vrijblijvend een afspraak

Veelgestelde vragen over liposuctie

Hoeveel vet kan er worden weggezogen?

De grens voor volumeshifts bij een behandeling liggen in Nederland op 4 liter. U denkt misschien dat dit niet eens zoveel vet is maar het is te vergelijken met 4 kg. Wat u wel eens op TV ziet van liposucties in Amerika waar er wel 10-12 liter wordt weggenomen is in Nederland verboden. De indicatie is dan voornamelijk niet goed; daar wordt liposuctie nog wel gebruikt om af te vallen.

Het aantal cc's vet dat wordt weggenomen is niet het belangrijkste; het behandelde gebied moet mooi glooiend overlopen naar de omliggende regio's. De liposuctie is pas klaar als er alleen nog maar vocht (soms bloederig) uit de zuigbuis komt. Dat is het eindpunt van de behandeling.

Hoe lang moet ik elastische drukkleding dragen?

4 tot 6 weken draagt u continu een drukpak op het gebied dat behandeld is. U krijgt hiervoor persoonlijk advies tijdens het consult.

Hoe lang moet ik vrijnemen van mijn werk?

Afhankelijk of u fysiek zwaar werk doet wordt geadviseerd een week vrij te nemen na een liposuctie. Ook de uitgebreidheid van de liposuctie (aantal gebieden) is bepalend.

Heb ik pijn na een liposuctie?

Nee, pijn staat niet op de voorgrond. U kan het vergelijken met een stevige spierpijn nadat u gesport heeft. Ja, er kunnen blauwe plekken en zwellingen ontstaan maar dit beperkt u niet in uw dagelijks leven.

Klopt het dat het goed is om veel te bewegen na een liposuctie?

We adviseren inderdaad om voldoende ( lichte belasting ) te bewegen na de operatie. Hierdoor wordt de bloedsomloop gestimuleerd en worden afvalstoffen beter en sneller afgevoerd. Gewoon wandelen en rustig fietsen is verstandig om enkele dagen na de ingreep weer te gaan doen.

Zijn er risico's aan een liposuctie?

Als u helemaal gezond bent en geen medicijnen gebruikt dan zijn de risico's zeer laag. Er kan de eerste 48 uur nog wat vocht lekken uit de kleine openingen waardoor de liposuctie is uitgevoerd. Een nabloeding of infectie wordt zeer zelden gezien. Onregelmatigheden van het behandelde gebied, hiermee worden littekenbobbeltjes onder huid bedoeld, heeft iedereen en worden als de zwelling afneemt vaak meer voelbaar en/of zichtbaar. Bindweefselmassage vanaf de tweede week na de ingreep helpt dit te verminderen.