Rectus diastase na een zwangerschap?
5 dingen die je erover moet weten!
Wat is een rectus diastase?
Wanneer wij als vrouw zwanger worden en de baby groeit is er meer ruimte nodig in de buikholte.
De ruimte ontstaat doordat de lange rechte buikspieren, ook wel rectus abdominis of sixpack genaamd, gaan wijken. Na de bevalling veert dit gedeeltelijk terug maar helaas niet meer volledig in de oude positie. Deze spieren zijn heel belangrijk voor onze lichaamshouding omdat ze de stabilisator van onze core vormen.
Dat veel vrouwen er na 1 of meerdere zwangerschappen last hebben van een bolle boven-en/of onderbuik is dus niet vreemd. Gelukkig is er een behandeling voor maar laat je daarover goed informeren.
Ondanks goede core training is een diastase nooit meer 100% weg te krijgen; veel vrouwen in mijn praktijk zijn op gezond gewicht en sporten graag. Zij hebben zelf al alles geprobeerd voordat ze een afspraak maken om over een diastasecorrectie te praten. Het is ook geen kleinigheid!
Een correctie van een diastase gaat heel vaak gepaard met een buikwandcorrectie. De rechte buikspieren die onze core vormen lopen vanaf ons borstbeen tot schaambeen; een behoorlijk lange spier die ons gehele bovenlichaam stabiliteit geeft. Ik hoor vaak dat een sportbegeleider ook aangeeft dat men uit krachttraining geen verbetering meer moet verwachten wat betreft de vorm van de buik; dit is natuurlijk wel frustrerend! Zeker als je verder mooi slank bent valt het extra op. Vrouwen geven aan dat in de loop van de dag naarmate ze meer gegeten hebben of veel hebben gestaan de buik steeds boller wordt. Een rectusdiastase kun je zelf wel verbeteren met krachtsport, maar helaas dus niet wegkrijgen.
Houding door diastase; na zwangerschappen is het bekend dat onze onderrug holler wordt en daarmee onze houding wordt beïnvloed. Een stevige core is noodzakelijk voor gecontroleerd kunnen bewegen en geen klachten na belasting te krijgen, zoals tillen, bukken of herhaaldelijk dezelfde beweging maken.
Het corrigeren van een diastase beschermt op latere leeftijd de onderrug van botslijtage. Vroeger was dit een reden voor de zorgverzekering om de ingreep te vergoeden maar helaas is dit volledig verdwenen uit het basispakket.
Operatie in combinatie met een buikwandcorrectie; meestal zie ik in mijn praktijk dat vrouwen met een combinatie van klachten komen van zowel fysieke klachten als esthetisch storende klachten. Naast een bolle maagregio/ buik is er dan ook huidslapte op deze gebieden aanwezig. Om overtollige huid weg te krijgen bestaat maar 1 goede en duurzame manier, te weten corrigeren met een litteken tot gevolg.
Bij een uitgebreide buikwandcorrectie hecht ik dan ook altijd nauwgezet en met speciale zeer langzaam oplosbare hechtingen de buikspieren aan elkaar. Bijkomend voordeel is dat ik nog meer huid weg kan nemen doordat de buikspieren bij elkaar gehecht worden. Alles wordt hiermee strakker en beter belastbaar in de toekomst. Het resultaat is permanent en een heel groot verschil in lichaamsbeleving. De tevredenheid ligt na een buikwandcorrectie met rectusdiastase in mijn praktijk op 98%. Bijna iedereen vindt het litteken opwegen tegen de huidslapte en algemene contourverbetering.
Klachten passend bij diastase; naast het zichtbare effect van een diastase zoals de bolheid van de maag en/of onderbuik is er bij een diastase ook sprake van aanwijsbare fysieke klachten. Dit betreft in 95% van de gevallen voornamelijk de onderrug. Hoe langer vrouwen rondlopen met slappe buikspieren, hoe meer druk er op de lage wervels van onze onderrug komt te staan met botslijtage tot gevolg.
Natuurlijk is het zo dat de eerste maanden na de bevalling de buikspieren weer op natuurlijke wijze terugveren, wacht altijd minimaal 6-9 maanden na je bevalling voordat je een consult afspreekt wat er verandert nog best veel de eerste periode. Bovendien is het vaak niet praktisch om je snel na je bevalling te laten opereren omdat je dan toch het kleintje nog veel moet tillen etc.
Herstel na operatie; gemiddeld kun je na 6 weken na een correctie van de diastase weer beginnen met sporten. Het is belangrijk om dit (begeleid) langzaam op te bouwen. Luister in dit proces goed naar je eigen lichaam en wacht na de eerste keren sporten minimaal 48 uur om te kijken of je naast de acceptabele spierpijn geen andere bijkomende klachten ontwikkeld. Na 6 weken is er echt geen kans meer dat je de hechtingen uitscheurt maar pas je gewichten en training er in het begin wel op aan.
Sommige vrouwen vinden het erg spannend om zonder elastisch korset (dat wordt aangeraden om 4 weken na deze procedure te dragen) te bewegen, maar het is niet goed om het korset te lang te dragen. Hiermee worden de buikspieren namelijk ‘verwend’ en juist onvoldoende aangespannen over de dag heen.