10 redenen waarom je nooit
de goedkoopste borstvergroting
zou moeten kiezen

1. Opleiding en training

Zoals voor elk medisch specialisme moet eerst de 6-jarige universitaire opleiding tot arts met goed gevolg zijn afgelegd. Na het artsexamen volgt de specialisatie: de plastisch chirurg in opleiding bekwaamt zich twee jaar in de algemene chirurgie, daarna vier jaar in de plastische chirurgie. Dit gebeurt alleen in erkende opleidingsklinieken. Na het met goed gevolg afleggen van een afsluitend mondeling examen mag hij/zij zich plastisch chirurg noemen.

Een plastisch chirurg die borstvergrotingen doet heeft zich vaak aanvullend gesuperspecialiseerd op esthetische ingrepen, dus met het doel om mensen mooier te maken. Minder lang opgeleide artsen proberen door lage tarieven het tóch voor patiënten aantrekkelijk te maken om een ingreep te laten doen.

Les 1: zorg altijd dat u goed de achtergrond van uw arts kent voordat u zich laat verleiden door prijzen.

2. Professionele reputatie plastisch chirurg & medewerkers

Klinieken of artsen die alles doen om de kosten te drukken besteden zeer weinig aan het actief deelnemen aan onderzoek of het volgen van medische congressen in binnen -en buitenland. Uw behandeling en het eindresultaat van de borstvergroting is alles behalve alleen afhankelijk uw plastisch chirurg; het volledige personeel moet goed getraind zijn, gerichte ondersteuning bieden en dus met regelmaat nascholing kunnen volgen.

Op esthetisch vlak vindt er veel ontwikkeling plaats, zoals bijvoorbeeld het onderzoek naar de kwaliteit van borstprotheses. Om de beste behandeling te krijgen moet elke schakel in de organisatie rondom uw operatie up-to-date getraind zijn. De kosten die hierbij komen kijken, komen ook tot uiting in het bedrag voor de operatie die u wenst.

3. Faciliteiten

Bij de prijs van de operatie zitten (bijna) altijd de onkosten van de faciliteiten inbegrepen. Een operatiekamer moet aan strenge eisen voldoen die continu goedgekeurd moeten worden door de Inspectie voor Volksgezondheid.

Als een arts ervoor kiest om aan alle voorschriften te voldoen en ingrepen in de veiligste omgeving uit te voeren dan is dat vaak duurder dan alleen het huren van een (kappers-)stoel en een steriele werkplek.

4. Type prothese

Van de oudere prothese wordt gezegd dat ze 10 tot maximaal 15 jaar meegingen, tegenwoordig geven de fabrikanten zelf een levenslange garantie. Dit wil niet automatisch zeggen dat een borstprothese nooit meer vervangen hoeft te worden. Met de leeftijd neemt de elasticiteit van de huid af en hierdoor kan het voorkomen dat de vorm van de borst niet levenslang hetzelfde blijft.

Het ligt tegenwoordig echter niet aan slijtage van de prothese. Er bestaan veel verschillende type protheses en de siliconen waaruit ze bestaan verschilt van merk tot merk (tegenwoordig worden nauwelijks meer watergevulde protheses geplaatst). De siliconengel is tegenwoordig dusdanig vormstabiel (of: cohesief) dat ook bij schade de protheses niet van vorm veranderen of dat er siliconengel kan lekken. Allergan (Natrelle) en Mentor zijn fabrikanten van o.a. protheses die al zeer lang onderzoek doen naar de samenstelling van de siliconengel, de risico’s van protheses in het algemeen en naar kapselvorming. Hoe meer onderzoek een fabrikant doet, hoe duurder de protheses zijn.

 
Les 1: zorg altijd dat u goed de achtergrond van uw arts kent voordat u zich laat verleiden door prijzen.

5. Risico op heroperatie; goedkoop is duurkoop

Kies een plastisch chirurg die vooral veel borstoperaties heeft gedaan, hoe meer ervaring een arts heeft hoe minder “verrassingen” er tijdens de operatie zijn en dus hoe beter het resultaat. Ervaring is niet 1-op-1 met leeftijd te vergaren; soms zijn er juist chirurgen die na hun werkzaamheden in het ziekenhuis nog een paar daagjes doorwerken in een privékliniek zonder daar hun speciale aandachtsgebied van te hebben gemaakt.

Vraag altijd tijdens uw consult wat de achtergrond van de plastisch chirurg is of kijk of hij/zij een eigen website heeft waarop u dat na kan lezen.

6. Business over people

Zowel plastisch chirurg als patiënt mag niet vergeten dat we het niet over een “product” praten, maar over het belangrijkst dat we hebben en dat is ons eigen menselijk lichaam. Gezondheid staat op nummer 1. Voor esthetische ingrepen moet nu eenmaal betaald worden maar dat er een prijzenoorlog is ontstaan tussen verschillende klinieken en artsen heeft niet de kwaliteit verbeterd!

Zorg dat uw plastisch chirurg rustig de tijd neemt om een goed en realistisch beeld te geven van uw verwachting en het haalbare resultaat. Uit angst om u als potentiële klant te verliezen wordt soms te weinig informatie gegeven over de mogelijke complicaties die horen bij opereren in het algemeen.

7. Verborgen kosten

Het bedrag dat u daadwerkelijk in totaal kwijt bent voor uw behandeling laat zich vaak moeilijk vinden op de site van uw plastisch chirurg of kliniek. Vaak kunt u wel per mail in contact komen met een assistent die u precies kan vertellen welke kosten er nog eventueel bijkomen voor bijvoorbeeld narcose, preoperatieve screening, bloedonderzoek, sport BH, controles etc.

Bijna in elke kliniek in Nederland is het consult vrijblijvend of krijgt u de kosten hiervoor terug wanneer u een ingreep ondergaat. Over medische ingrepen wordt in Nederland geen BTW geheven.

8. Arts-patiënt vertrouwen

Als u puur uw plastisch chirurg uitkiest op basis van het scherpste tarief voor uw borstvergroting dan is het aannemelijk dat u niet een warme basis met deze arts opbouwt. Het is bekend dat persoonlijk goed contact met uw behandelend arts (voor welke behandeling dan ook) het resultaat en uw tevredenheid ten goede komt. Er moet een zekere mate van wederzijds vertrouwen zijn waarop de verwachtingen berusten.

Uw persoonlijke wensen en ideeën over uw borstvergroting zijn heel belangrijk goed te bespreken en af te stemmen met uw plastisch chirurg.

9. Zoek het dichtbij huis

Jaarlijks reizen er nog steeds honderden mensen naar oa. België, Zuid-Amerika en inmiddels ook richting Oost-Europa om goedkoper een esthetische operatie te laten verrichten. Ondanks de reiskosten denkt men vaak alsnog goedkoper uit te zijn als ze ergens in een ver land zich laten opereren. Maar wat denk je van controles na de operatie? Of als er iets niet naar wens is? En als je klachten krijgt? Geen arts in Nederland weet precies op welke wijze er geopereerd is in het buitenland en je kunt nooit precies zeggen waar je klachten vandaan komen. Soms wordt er met lokaal gefabriceerde protheses gewerkt.

Zorg verlenen is als arts verplicht in de Nederlandse ziekenhuizen dus natuurlijk kun je wel terecht, maar ideaal is het niet. Het herstel na een ingreep is ook absoluut geen vakantie te noemen; autorijden, vliegen, bagage dragen is zware inspanning. Er wordt na een borstvergroting geadviseerd om de eerste twee weken vooral erg rustig aan te doen. Je mag licht fysiek inspannen maar niet meer dan dat.

10. De simpelste reden: je lichaam verdient het beste!

Waarom zou je heel veel energie steken in het uitzoeken of de goedkoopste plastisch chirurg in de goedkoopste kliniek met de goedkoopste protheses ook goede reviews heeft?

In principe onderga je eenmalig een borstvergroting in je leven, aangezien de protheses tegenwoordig levenslang kunnen blijven zitten. Eénmalig investeren in kwaliteit, zekerheid, veiligheid en gezondheid is natuurlijk het beste wat je kunt doen. Aan het eind van het verhaal zal je blij zijn dat je de juiste keus hebt gemaakt om de juiste redenen... je bent het waard!