5 do's & don'ts:
Op vakantie na een borstvergrotingVeel patiënten combineren graag de herstelperiode van een operatie met vakantie. Echter, herstellen is alles behalve vakantie! In het algemeen geldt dat het lichaam 6 weken nodig heeft om bij te komen van een operatie. Bij een borstvergroting betekent dat in deze 6 weken de protheses vast moeten groeien (inkapselen) in hun pocket die operatief gemaakt is zodat ze niet kunnen verplaatsen tijdens bewegen. Het litteken in de borstplooi geneest veel sneller. Deze is na 1 week vaak helemaal dicht maar moet natuurlijk nog uitrijpen en rustig genezen.

Waar moet je nou aan denken als je toch op vakantie gaat na je borstvergroting?
Hieronder enkele tips & tricks:

 

Bescherm niet alleen het litteken maar ook de gehele huid in je decolleté met een hoge factor (>30 SPF) zonnebrand; de holte waar de protheses worden geplaatst lopen vaak tot richting de decolleté. De huid is daar losgemaakt van de onderlaag en dus tijdelijk minder goed doorbloed. Zorg dat je na elke zwembeurt of om de 4 uur de gehele huid goed insmeert. Het litteken moet met speciale littekencrème worden behandeld zoals je plastisch chirurg je heeft geadviseerd.

Reizen; autorijden en vliegen mag in principe 1 week na de operatie alweer. Houd echter in je gedachten dat je geen bovenhandse bewegingen mag maken, dit betekent dat je prima dus een (matig zware) rol koffer achter je aan mag rijden maar iemand zal je bagage boven in het ruim moeten neerleggen bijvoorbeeld. Veel vrouwen gebruiken de smoes dat ze aan hun schouder zijn geopereerd😉.

Let tijdens autorijden op dat de riem niet in de huid van je decolleté snijdt en dat je bij grote bochten niet de armen bovenhands beweegt. Dat tijdens vliegen borstprotheses zouden kunnen ontploffen is werkelijk een fabel!

Zwemmen; zwemmen op vakantie houdt meestal niet in dat er op hoog tempo kilometers lang baantjes worden getrokken. Het litteken in de borstplooi moet volledig goed genezen zijn en dus gesloten zijn voordat je langer dan een gemiddelde douchebeurt (10 min) achtereen in het water mag blijven. Het litteken mag niet verweken waardoor het (deels) open kan gaan. Als het litteken echter dicht is, hetgeen bij meer dan 99% van de patiënten na 10 dagen het geval is, dan kun je zonder zorgen zowel in zwembadwater als zeewater lekker afkoelen. Geen borstcrawl of schoolslag; dit zijn bovenhandse bewegingen!!

Zwemkleding; De borsten moeten continu goed ondersteund worden, mocht je een bikini kortdurend willen dragen zorg dan voor een bikini met een stevige steunende band onder de borsten. Een losse bandeau of de slappere modellen mogen niet gedragen worden gedurende de eerste 6 weken. - Voorkom druk op de borsten/ protheses; zonnen is alleen toegestaan in rugligging, op je buik liggen en dus op je borsten is de eerste zes weken zeker niet verstandig! Sommige plastisch chirurgen menen dat het na een borstvergroting nooit meer goed is om op je buik te slapen of op het strand op je buik te liggen. Hiervoor is geen bewijs maar luister goed naar je lichaam. Als ook na zes weken het gevoelig is nadat je op je buik hebt gelegen of als er een soort spierkramp optreedt, wacht dan liefst tot 3 maanden na de operatie voordat je het opnieuw probeert.