5 dingen die je moet weten over zwangerschap & borstvergroting
Hoe lang na een zwangerschap kan ik een borstvergroting ondergaan?
Gemiddeld wordt door plastisch chirurgen aangehouden dat het lichaam volledig hormonaal stabiel moet zijn en dus 'ontzwangerd' moet zijn voordat je een borstvergroting kan ondergaan. Dit komt neer op 6-9 maanden na de laatste borstvoeding of als je dat niet geeft, 6-9 maanden na de bevalling.
Het is hiernaast van belang dat je in de shape bent die je graag wilt behouden voordat je op consult komt aangezien de borsten worden opgemeten, je lengte/ gewicht ratio invloed heeft en het allerbelangrijkste bij een natuurlijke en goede borstvergroting is: je verhoudingen verbeteren. Haast je niet, te snel afvallen heeft altijd een negatief effect op de elasticiteit van je huid!
Als ik een kinderwens heb, is het dan onverstandig om een borstvergroting te doen?
Wanneer je een actieve kinderwens hebt wordt het in het algemeen afgeraden om een borstvergroting te ondergaan aangezien de verwachting is dat je huid en eigen borstweefsel zal veranderen tijdens de zwangerschap. In hoeverre zich dit herstelt in zijn oude toestand is per vrouw verschillend. Hoe minder eigen borstweefsel je hebt (daarmee bedoel ik: Cup AA/A), hoe minder invloed een zwangerschap zal hebben op je borsthuid-en weefsel. Tijdens de zwangerschap neemt het aantal melkklieren toe en groeien de vetcellen. Een borst neemt gemiddeld met 400 gr in gewicht toe tijdens de gehele zwangerschap. Uiteraard heeft dit op zijn beurt invloed op de vorm en elasticiteit van de huid. Ook na een borstvergroting wordt geadviseerd een jaar te wachten met zwanger worden omdat de uitrijping van het littekenweefsel tot een jaar na de operatie kan duren.
Kan ik (veilig) borstvoeding geven na een borstvergroting?
Ja. De kans dat je borstvoeding kan geven na een borstvergroting neemt niet af door de operatie wanneer de protheses geplaatst zijn via een litteken in de borstplooi. Wanneer er gebruik wordt gemaakt van een litteken rondom de tepelhof worden melkgangen doorgenomen en neemt de kans logischerwijs af. Recent is gebleken dat de melkgangen nog meer gespaard worden wanneer de protheses onder de spier (oftewel: dual-plane) worden geplaatst. De prothese ligt dan eigenlijk nog een verdieping lager en dus verder weg van de tepel met zijn melkgangen.
Er is veel onderzoek gedaan naar borstvoeding geven na een borstvergroting waaruit blijkt dat er geen verschil bestaat tussen de hoeveelheid siliconendeeltjes in moedermelk en in het bloed bij vrouwen met of zonder siliconen borstimplantaat. De zorg dat het een mogelijke negatief effect zou hebben op de groei en de ontwikkeling van het kind is hierbij dus van tafel. Een interessant weetje: de siliconenconcentratie in alternatieve kindervoeding is zelfs veel hoger (koeienmelk 709 ng/ml; kindervoeding 4400 ng/ml; moedermelk 55 ng /ml)..!!!
Wat zijn de nadelen van zwanger worden na een borstvergroting?
De borst is onderhevig aan veranderingen niet alleen 9 maanden tijdens de zwangerschap maar ook nog na de zwangerschap en eventuele periode dat je borstvoeding geeft. Aanvankelijk neemt het borstvolume toe, om na beëindiging van de zwangerschap dan wel het geven van borstvoeding weer af te nemen. Vaak neemt de stevigheid van het borstweefsel en de huid dusdanig af dat er een "lege", slappe en hangende borst overblijft. Bekende gevolgen kunnen zijn: het zichtbaar worden van de borstimplantaten door afname van het eigen borstvolume, toename van uitzakken van de borst en verplaatsing van het implantaat. Hoe meer je huid uitrekt, hoe groter de veranderingen zijn. Dit heeft ook sterk te maken met je eigen huidkwaliteit. Als je striae in je decollete hebt ontwikkeld omdat de borsten opeen sterk zijn gegroeid (rondom de puberteit of aan het begin van de zwangerschap) dan is de elasticiteit vaak minder goed. Dit geldt echter voor al je huid tijdens een zwangerschap, denk maar eens aan je buik! Probeer altijd gewichtsschommelingen beperkt te houden en wanneer je rondom je streefgewicht weer terug bent na een zwangerschap is het absoluut niet zo dat het meerendeel van de vrouwen opnieuw geopereerd moet worden. Vaak is het een natuurlijk proces dat de borstvorm dan wel mag veranderen maar niet minder fraai van vorm of volume maakt.
Als de huid wel te ruim blijft on verhouding tot het volume van je eigen borstweefsel + prothese dan kan een beperkte lift waarbij het tepelhof naar boven wordt verplaatst in de meeste gevallen een uitkomst bieden. Dit wordt vaak gecombineerd met een het vervangen van de prothese door een iets groter volume. De keerzijde hiervan is dat je vooral niet een te grote prothese moet willen aangezien de stevigheid van de huid het gewicht wel moet kunnen dragen. Er zijn veel factoren van invloed dus laat je heel goed informeren voordat je weer onder het mes gaat: hoe vaker er in een borst wordt geopereerd, hoe minder voorspelbaar de uitkomst wordt! Wacht liefst totdat je geen kinderwens meer hebt bovendien.
Jonge moeders; "risicogroep"
Een groot deel van de dames die voor een borstvergroting komen zijn de jonge moeders. Nog tijdens je zwangerschapsverlof komen heeft weinig zin zoals uitgelegd in punt 1. Naast de lichamelijke veranderingen die het lichaam nog (ongemerkt) doormaakt ben je als jonge moeder ook vaak erg druk bezig met alles voor je kind of kinderen. Neem daar gewoon de tijd voor; een borstvergroting loopt niet weg! Natuurlijk wil je graag snel je weer meer vrouw voelen als je weinig borst over hebt gehouden aan je kleintje(s), maar haast niet. Het herstel waarbij je niet bovenhands mag tillen is bijvoorbeeld al 6 weken. Gedurende die tijd kan je niet soepel je baby op een commode tillen, uit het wiegje halen etc etc. De bovenarmen mogen niet zwaar belast worden. Kinderen laten zich nou eenmaal niet voorspellen en juist de ongecontroleerde bewegingen brengen risico's als nabloeding, verplaatsing van prothese en langdurig pijnklachten met zich mee.
Sporten mag gedurende de eerste 6 weken na een borstvergroting niet, en als je eerlijk bent; jonge moeder zijn komt dicht bij topsport in de buurt😉!!